Storm en hagel in Spanje met komst van een DANA

door admin
Storm en hagel in Spanje met komst van een DANA

Naar aanleiding van de weersvoorspelling van het Spaanse meteorologische agentschap Aemet heeft Madrid het pre-noodniveau geactiveerd vanwege het overstromingsgevaar op woensdag. Hevige regenbuien in grote delen van het binnenland van het schiereiland, nemen op sommige plaatsen de vorm aan van hagel. 

Deze neerslag gaat gepaard met onweersbuien en sterke windstoten. Verwacht wordt dat de buien in het binnenland van Spanje frequenter zullen zijn in de middagen vanwege de invloed van de hogere temperaturen in de loop van de dag. 

Aemet verwacht ook dat de meest intense regenval zal plaatsvinden in de provincies Cuenca, Guadalajara en Zaragoza. In de loop van donderdag verschuift de kans op meer zware buien naar de noordelijke helft van het schiereiland. Het slechte weer laat het uiterste zuiden van het land ongemoeid.

Wat de Balearen betreft, wordt verwacht dat de regens op donderdag intenser zullen zijn, waarschijnlijk in de loop van de dag, vooral in het noordoosten van Mallorca en mogelijk op Menorca vanwege de aanwezigheid van een klein lagedrukgebied rond de eilanden.

Met betrekking tot de evolutie van deze ongunstige meteorologische situatie, geven de modellen aan dat vanaf vrijdag de DANA zal verzwakken, aangezien deze zal worden geïntegreerd in de algemene atmosferische circulatie, die zich van het schiereiland af beweegt.

Dit vind je misschien ook leuk