Twee arrestaties wegens slavenarbeid in Spanje

door admin
Twee arrestaties wegens slavenarbeid in Spanje

Naar verluidt zou het personel tot 12 uur per dag moeten werken voor een uurloon dat varieerde tussen 58 cent en 2,50 euro. Er werden ook geen sociale premies afgedragen. 

De arbeiders repareerden kapotte pallets bij het bedrijf. Naast hun magere loon zouden ze met de dood zijn bedreigd als ze hierover klaagden.

De eigenaar van het bedrijf is een Spanjaard, maar de verantwoordelijke voor het personeel is net als de slachtoffers van Senegalese afkomst. Hij zou zijn landgenoten hebben gerekruteerd om door het bedrijf te worden uitgebuit.

Klacht ingediend over slavenarbeidsomstandigheden

De eigenaar en de manager van het bedrijf werden in augustus gearresteerd door de Nationale Politie voor twee misdaden tegen de rechten en bedreigingen van werknemers. Het onderzoek begon naar aanleiding van een klacht die begin juli door een van de slachtoffers was ingediend.

Na deze klacht hield de politie discreet toezicht op het magazijn.
Als resultaat van de surveillance konden onderzoekers bevestigen dat de aangehouden zakenman de mannen van maandag tot en met vrijdag oppikte uit een gebied in de wijk Virgen del Remedio in Alicante. Vervolgens nam hij ze mee naar het magazijn waar ze meestal 12-urige dagen maakten. Soms werkten ze zes dagen per week.

Er werd ook gemeld dat 25 euro in mindering werd gebracht op het salaris toen de arbeiders niet naar hun werk konden komen vanwege hun Covid-19-vaccinatieafspraken. Bovendien kregen ze doodsbedreigingen toen ze naar verluidt meer salaris eisten van de verantwoordelijke van het bedrijf.

De uitkomst van de operatie resulteerde in de arrestatie van de 43-jarige Spaanse zakenman en de 44-jarige Senegalese manager.

Dit vind je misschien ook leuk