Zwembad in Spanje bouwen? Dit moet je weten

door admin
Zwembad in Spanje bouwen? Dit moet je weten

Bij zo’n plan komt namelijk nogal wat kijken. Het is belangrijk om vooraf goed te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Een onderzoek start je het beste bij je gemeente. Die weet welke eisen en regels er gelden voor de aanleg van een zwembad. Het overtreden van de bestemmingsregels kan in Spanje serieuze gevolgen hebben, zoals boetes of zelfs in uiterste gevallen afbraak van aangelegde bouwwerken. Boetes kunnen variëren tussen 50% en 300% van de totale waarde van het werk, afhankelijk van de regio/gemeente waar de overtreding is begaan.

Type zwembad

Controleer dus goed de voorwaarden waaraan je moet voldoen voor je begint met het bouwen van een zwembad op je Spaanse grond. Die voorwaarden hangen grotendeels af van het type zwembad dat je wilt laten bouwen en het beschikbare budget. Het type zwembad bepaalt namelijk of je een bouwvergunning nodig hebt of niet. Een zwembad met afmetingen groter dan 4 bij 7 bij 1,5 meter wordt gezien als ‘obra mayor’ en vereist een technisch project. 

Houdt er bij het maken van je plannen ook rekening mee dat je ruimte nodig hebt voor een filtratiehuis voor de opslag van de zwembadpomp, het zandfilter en alle bijbehorende aansluitingen en eventuele verlichtings- of verwarmingsapparatuur. Tot slot hangt de grootte en de vorm die je aan je nieuwe zwembad in Spanje kunt geven weer af van het beschikbare terrein of het doel waarvoor je het zwembad wilt gebruiken.

Doel zwembad

Wil je er alleen in kunnen plonsen, of lijkt het je juist heerlijk om dagelijks baantjes te trekken? Gaan er vooral kinderen in spelen of is het vooral voor volwassenen? Wil je een ingegraven of opgebouwd bad? Voor een opgebouwd of verhoogd zwembad zijn namelijk geen werken nodig en in veel gevallen dus ook geen bouwvergunning.

Bereikbaarheid zwembad

Dan is er nog de kwestie bereikbaarheid van het zwembad en de toegang middels een trap: voor een ingemetselde trap moet meer ruimte worden gereserveerd. En moet die trap aan de lange of korte kant? En zo kun je nog wel even door gaan. Tot slot dien je rekening te houden met de mogelijkheden voor de constructie. Is de grond waarop of waarin het zwembad komt rotsachtig of juist zacht of is de ligging van bestaande water- en elektriciteitsleidingen handig?

Zwembad regulariseren

Bij nieuwbouw zit het zwembad al in de bouwvergunning en heb je er verder geen omkijken naar. Wil je een nieuw zwembad bij een bestaand huis bouwen en zijn daar grondwerken voor nodig dan moet het bouwproject worden voorbereid door een architect of ingenieur en goedgekeurd door de gemeente.

Een vast ingebouwd of permanent zwembad behoort tot bebouwd oppervlak. In dit geval hangt het af van de perceelgrootte hoeveel ruimte je nog over hebt om te kunnen bebouwen. Zolang het om een open zwembad gaat, telt de oppervlakte van het zwembad niet mee voor de bezettingscoëfficiënt van de grond.

Als het zwembad is voltooid, moet dit, zoals elke nieuwe constructie, voor fiscale en administratieve doeleinden, worden weerspiegeld in het eigendomsregister en in het Kadaster. Nadat de documentatie is ingediend, heeft de administratie een geschatte periode van circa zes maanden om de registratie te verwerken.

Denk aan een automatische zwembadafdekking

Steeds meer zwembadeigenaren kiezen voor het installeren van een automatische zwembadafdekking in Spanje. Is deze gesloten dan verhoog je de veiligheid rond je zwembad, want kinderen en dieren kunnen niet meer direct in het water vallen.

Kies je voor een afdekking met solar-lamellen, kan dat de watertemperatuur van je zwembad met 5 tot 7 graden verwarmen.

Tot slot kan een afdekking met door lucht gevulde lamellen leiden tot een energiebesparing van 30 tot 50 procent. Dit komt doordat men minder verdamping heeft en het verbruik van chemicaliën daalt dan bovendien met 68%.

Dekobo is al ruim 10 jaar een specialist in Spanje in het afdekken van zwembaden. In de fabriek in Pedreguer (Valencia) worden al die jaren op maat gemaakte automatische zwembadafdekkingen geproduceerd onder de strengste kwaliteitseisen en geleverd door heel Spanje. Meer weten? Kijk snel op de website.

Dit vind je misschien ook leuk