Spanje komt met noodmaatregelen voor compensatie elektriciteitsprijs

door admin
Spanje komt met noodmaatregelen voor compensatie elektriciteitsprijs

De belangrijkste maatregel is dat er een einde komt aan de zogeheten meevallerwinst (‘beneficios caídos del cielo’) voor duurzame elektriciteitsbedrijven. Alle elektriciteitsbedrijven krijgen van de Spaanse overheid een compensatie voor de kostbare CO-2-emissierechten. Duurzame elektriciteitsbedrijven betalen deze CO-2-rechten niet, maar kregen daar tot nu toe wel een vergoeding voor. 

Elektriciteitsrekening niet hoger dan in 2018

Met het intrekken van deze vergoeding wordt 65 miljoen euro bespaard die nu direct wordt aangewend om consumenten en andere kleinverbruikers te compenseren voor de hoge gas- en energierekening. In een interview met TVE liet premier Sánchez onlangs weten dat Spaanse huishoudens erop konden rekenen dat eind dit jaar de energierekening even hoog zal zijn als in 2018. 

Tot afgelopen week heeft de PSOE de voorgenomen noodmaatregelen voor Unidas Podemos stilgehouden, terwijl deze partij al wekenlang aandringt om actie te ondernemen op de historisch hoge gasprijs. Pas afgelopen weekend werd er uiteindelijk onderhandeld en kwamen de partijen overeen een einde te maken aan de ‘beneficios caídos del cielo’.  

Besparing van 65 miljoen euro direct naar huishoudens en mkb

Het ministerie van Ecologische Transitie wil het leeuwendeel van de overheidsinterventie bekostigen uit de staatskas, een besluit waar Podemos zich tégen en PSOE zich vóór heeft uitgesproken. Het ministerie wil daarnaast vanaf januari de btw verder verlagen naar 4 procent. Ook de belastingdienst acht deze maatregel noodzakelijk als de elektriciteitsprijs blijft stijgen, ondanks dat de Europese Commissie zich hier fel tegen verzet. Vooralsnog wordt de energierekening van Spaanse huishoudens en het mkb verzacht met de bespaarde 65 miljoen euro uit de afschaffing van de emissie-bonus voor duurzame elektriciteitsbedrijven. 

In de ministerraad van dinsdag wordt ook groen licht gegeven voor verlaging van de elektriciteitsbelasting (IEE) van de huidige 5 naar 0,5 procent. Ook blijft voor elektriciteitsbedrijven het huidige speciale belastingtarief van 7 procent (impuesto a la generación) nog tot het einde van dit jaar gehandhaafd. 

Premier naar Barcelona voor dialoog met Catalonië

Ook heeft de Spaanse premier laten weten aanstaande woensdag zelf aanwezig te zijn bij de opening van de onderhandelingen met Catalaanse regering die plaatsvinden in Barcelona. Voorafgaand aan deze onderhandelingen zullen premier Sánchez en de Catalaanse president Aragonès nog een gezamenlijk onderhoud hebben.

Na de opening wordt de centrale regering vertegenwoordigd door de minister van het Presidentschap Félix Bolaños, vicepresident en minister van Werkgelegenheid Yolanda Díaz, minister van Territoriaal Beleid en regeringswoordvoerder Isabel Rodríguez, minister Raquel Sánchez van Transport, minister Miquel Iceta van Cultuur en minister Manuel Castells van Universiteiten. 

Dit vind je misschien ook leuk