Spanje krijgt nieuwe oppositieleider

door admin
Spanje krijgt nieuwe oppositieleider

De partij hoopt met Feijóo kiezers terug te winnen die zijn overgelopen naar het extreemrechtse Vox. Feijóo is al 13 jaar regeringsleider in de noordwestelijke regio Galicië. Daar won hij vier opeenvolgende regionale verkiezingen zonder een zetel aan extreemrechts te verliezen.

‘Slechts het begin’ 

“Bedankt dat u mij als voorzitter van de PP heeft gekozen. Het is nu echt belangrijk om samen verder te gaan, zodat de Spanjaarden ons kiezen voor de toekomst,” reageerde Feijóo op zijn verkiezing op het 20ste partijcongres in Sevilla. De nieuwe partijleider verzekerde zijn toehoorders ervan dat “dit slechts het begin is”.

PP weet volgens Feijóo als enige hoe te regeren

Ook verwees Feijóo naar zijn ambities met de opmerkig dat zijn vader tegen hem had gezet dat er ‘nu weer een dag minder is voordat hij president wordt van de Spaanse regering’. Verder wees hij erop dat zijn partij de enige is die weet hoe te regeren. 

‘We komen uit om te winnen’

“Het gaat er niet om te wachten op je beurt om te regeren, want dat moment komt zeker: we gaan niet wachten totdat de regering valt als gevolg van haar eigen ineffectiviteit” vervolgde de nieuwbakken partijleider. “We komen uit om te winnen, niet om te wachten tot de regeringspartijen verliezen”. 

Omgaan met ‘echte problemen’

Tot die tijd zal de PP oppositie voeren met als uitgangspunt dat het beter moet gaan met Spanje. Feijóo maakte duidelijk dat hij het verdeelde Spanje achter zich wil laten. Hij vroeg zich bovendien hardop af waarom je moet botsen voor gelijkheid, voor geweld, voor afwijzing van terrorisme of voor vrede. Hij stelt voor in plaats daarvan “geforceerde polemieken” achter te laten en om te gaan met “echte problemen”. 

Tegenwicht bieden aan extreemrechtse Vox

Tegenwicht bieden aan Vox is belangrijk voor de partij. Vox splitste zich in 2014 van de PP af in de nasleep van de financiële crisis in Spanje. De extreemrechtse partij onder leiding van Santiago Abascal is nu de op twee na grootste partij in het Spaanse parlement. 

Bekijk ook: Oppositieleider Spanje stapt op vanwege mondkapjesschandaal

Dit vind je misschien ook leuk