Nieuwe modderregen op komst in Zuid-Spanje

door admin
Nieuwe modderregen op komst in Zuid-Spanje

Het Spaanse weerinstituut Aemet schat de kans op modderregens het grootst in het oostelijke en zuidelijke derde deel van het schiereiland en op de Balearen.

Aemet verwacht dat het nieuwe Atlantische front, met de storm die Evelyn is gedoopt, vanaf maandag tot dinsdag het schiereiland over zal trekken van west naar oost. Het gaat regenen en hier en daar ook stormen, met name rond de Straat van Gibraltar.

De neerslag zal heviger zijn in het westelijke derde deel van Spanje en kunnen lokaal zeer aanhoudend zijn ten westen van het centrale systeem.

Dalende temperaturen

Met de komst van het front in de westelijke helft van het schiereiland en in het midden van de Canarische Eilanden zal de dagtemperatuur dalen.

Wind

De wind uit het zuiden en zuidoosten zal overheersen, draaiend naar het zuidwesten, met zeer sterke windstoten in de bergen in het midden en noorden van het land en met sterke tussenpozen in het westen van Galicië en de Baskische kust.

In het Middellandse-Zeegebied overheerst de oostenwind met sterke tussenpozen. Meer naar het westen in de Straat van Gibraltar en de Alborán zee verschuift de wind naar het westen. Op de Canarische Eilanden waait vooral een noordwestenwind.

Calima-verschijnselen vergelijkbaar met maart

José Damián Ruiz Sinoga, professor Fysische Geografie aan de Universiteit van Malaga, stelt in de krant Malaga Hoy dat de storm Evelyn, die de nieuwe modderregens zou veroorzaken, op zijn beurt een geïsoleerde depressie in Marokko en de Canarische Eilanden kan veroorzaken die zuidelijke winden op het schiereiland zou genereren.

Op deze manier kan het zwevende stof uit de Sahara in Andalusië landen. Samen met de neerslag levert dat opnieuw kleiregen op. “Volgens de numerieke modellen van Aemet is het zeer waarschijnlijk dat we Calima verschijnselen zullen hebben die vergelijkbaar zijn met die van eerder deze maand”, geeft Sinoga aan.

Geen abnormaal fenomeen

De deskundige herhaalt dat het stof in de lucht in Zuid-Spanje nog steeds geen abnormaal fenomeen is. Wel zijn de korte tussenposes en de periode van het jaar waarin het fenomeen optreedt wat buitengewoon. Saharastof zit vaker in de lucht in de zomer, maar dan regent het niet.

Dit vind je misschien ook leuk