Mooi weer stimulans voor toerisme in Spanje tijdens Semana Santa

door admin
Mooi weer stimulans voor toerisme in Spanje tijdens Semana Santa

Spanje kijkt terug op ‘normale’ Semana Santa, met beelden van processies, zwempartijen en skiërs 

Terwijl de festiviteiten in 2020 werden gekenmerkt door huisarrest en in 2021 door de sluiting van de grenzen tussen de autonome gemeenschappen, was het dit jaar moeilijk om verschillen te vinden met een paasweek vóór de pandemie.  

De Spaanse verkeersdienst DGT schat dat er tussen woensdag en zondag in totaal 8,4 miljoen autoritten zullen zijn geweest tijdens de vakantieweek, een gemiddelde van 1,4 miljoen ritten per dag. In totaal zijn dat naar schatting 14,6 miljoen autoritten, 2% meer dan in 2019. 

Zonder de in het hele land aflopende feestdagen – maandag is nog steeds een feestdag in Valencia, Catalonië, de Balearen, La Rioja, Navarra en Baskenland – waren zondag opnieuw beelden te zien van lange files die zich voor de poorten van de grote steden verdrongen.  

Zondagavond drukte op de weg

Rond acht uur zondagavond ondervonden de belangrijkste autosnelwegen van het land, met uitzondering van de A-2, op sommige plaatsen langs hun trajecten in de richting van Madrid hinder van langzaam verkeer. Op de AP-4 waren er ook zware files in de richting van Sevilla, en ook in de omgeving van Barcelona was er langzaamrijdend verkeer.

Vliegtuig en trein

 De cijfers voor vliegreizen waren zeer vergelijkbaar met die van voor 2019. De luchthavenexploitant AENA verwachtte op zondag slechts 11% minder vluchten uit te voeren dan in 2019. Dit kan niet worden gezegd van de trein, Renfe heeft deze week slechts twee miljoen zitplaatsen verkocht, terwijl dat er vóór de pandemie drie miljoen waren. 

Mooi weer stimulans voor toerisme 

Een heldere hemel en hogere temperaturen dan gewoonlijk voor deze tijd van het jaar hebben het toerisme in het hele land een boost gegeven. De traditionele beelden van processies, stranden vol toeristen die op zoek zijn naar de eerste zwempartij van het jaar en zelfs skipistes die op volle toeren draaien waren weer helemaal terug.

In afwachting van de bezettingsgraad van de hotels heeft de Spaanse Federatie van Verenigingen van toeristische woningen en appartementen (Fevitur) gemeld dat de huurwoningen een bezettingsgraad van 75% hebben bereikt. Dit is een goed cijfer, vooral tot stand gekomen door het binnenlands toerisme. De voorkeursbestemmingen van de reizigers waren Aragón, Cantabrië, Extremadura, Castilla y León en Castilla-La Mancha. Wat de hotels betreft – waarvoor de gegevens voor het hele land nog niet bekend zijn – voorspelden ondernemers al voor de vakantie dat de bezettingsgegevens zeer positief zouden zijn en vergelijkbaar met die van 2019.

Dit vind je misschien ook leuk