Spaanse Buma-Stemra jaagt op eigenaren van vakantiehuizen

door admin
Spaanse Buma-Stemra jaagt op eigenaren van vakantiehuizen

Dat meldt de krant Ultima Hora. De afgelopen weken heeft de organisatie tal van vakantiehuiseigenaren op het eiland per post betalingsverzoeken gestuurd omdat zij in hun woningen radio- en tv-zenders ter berschikking stellen van hun gasten. 

Aangezien de vakantieverhuur een commerciële activiteit is, vergelijkbaar met het geval van sportbars, zouden ze SGAE-vergoedingen van 420 euro per jaar moeten betalen. 

De twee toeristische verenigingen Habtur en de Balearische Vereniging voor Vakantiehuizenverhuur zijn het erover eens dat de maatregel ‘geen bestaansrecht heeft’.

De eigenaren en bedrijven achter dit type accommodatie hebben een brief ontvangen van de SGAE waarin hen wordt verteld dat “deze entiteit heeft geverifieerd dat in het bedrijf waarvan u de eigenaar bent, werken en diensten worden uitgevoerd vanuit het door de SGAE en de AGEDI en AIE (auteursrechtenorganisaties) beheerde repertoire”.

Volgens Ultima Hora is het zo dat de meeste vestigingen die deze brief hebben ontvangen, beweren dat niemand van de SGAE hen eerder heeft bezocht om te controleren wat voor service ze hun klanten bieden en om hen te waarschuwen. 

Verontwaardiging

Het meest verontwaardigd over deze melding zijn de eigenaren van vakantiehuizen die in veel gevallen zelfs geen televisie op de kamers hebben, aangezien de klanten doorgaans “volledig zijn uitgerust met hun eigen elektronische apparatuur vanwaar ze toegang hebben tot allerlei digitale platforms”, geeft Habtur-woordvoerder Maria Gibert aan.

Bepalingen wet op intellectuele eigendom

De brief van de SGAE waarschuwt dat “de voorafgaande toestemming van de auteurs of eigenaren van de werken vereist is. Dat is in overeenstemming met de bepalingen van de wet op de intellectuele eigendom. Eveneens vereist is de betaling van de overeenkomstige vergoedingsrechten die zijn opgebouwd door genoemde openbare communicatie.”

Termijn van 7 dagen

De eigenaren van de toeristische vestigingen krijgen een termijn van zeven dagen om contact op te nemen met de vertegenwoordiger van het bedrijf in hun gebied om te voorkomen dat er juridische stappen worden ondernomen tegen hun bedrijf.

‘Klanten vaak volledig technologisch uitgerust’

Miguel Cifre, voorzitter van de Vereniging van Vakantiehuizen, wijst erop dat dit soort brieven “in het midden van het hoogseizoen vorig jaar begon te komen en nu opnieuw wordt gestart vanwege de op handen zijnde volledige opening van toeristische vestigingen op de eilanden.” Hij vindt voorts dat de huidige realiteit van vakantieverhuur “heel anders is dan die van hotels, aangezien onze klanten technologisch volledig uitgerust zijn.”

Achterstallige betalingen vorderen via rechtbank

De SGAE kan, in het geval dat er geen minnelijke schikking komt, alle achterstallige betalingen vorderen voor de rechtbank, met een maximum van vijf jaar vanaf de eerste melding. Bovendien kunnen daarbij worden opgeteld de onderzoekskosten om de overtreding te bewijzen.

Maandtarief

Het maandtarief dat SGAE, AGEDI en AEI vragen is 35 euro per maand. Als de vestiging twaalf maanden per jaar is geopend, bedragen de kosten 420 euro per jaar. 

Verzoek SGAE niet gericht aan particulieren

Beide ondernemersverenigingen geven aan dat het verzoek van de SGAE-entiteit niet is gericht aan particulieren, “aangezien alleen de grote werkmaatschappijen die houders zijn van exploitatievergunningen voor tientallen panden worden geclaimd.” Zij stellen dat dit in hun geval particuliere woningen of huizen zijn die voor toeristische doeleinden worden verhuurd en dat deze niet dezelfde parameters hebben als hotels.

Dit vind je misschien ook leuk