Einde van extreem vroege hitte-episode in Spanje nabij

door admin
Einde van extreem vroege hitte-episode in Spanje nabij

Dat geldt volgens weersite Eltiempo.es bijvoorbeeld voor steden als Valladolid. De temperatuursdaling begint in het westen van het land in regio’s zoals Castilla y León en Extremadura. Het maximum hier zal zondag niet hoger liggen dan 30ºC. In Andalusië zal de daling ook meer merkbaar zijn in de westelijke provincies. In het centrum zal het kwik ook dalen, maar in steden zoals Toledo zullen ze nog steeds rond de 30ºC liggen.

Vooral mensen in de oostelijke helft van het Iberisch Schiereiland zullen nog last hebben van de hoge temperaturen. In Zaragoza stijgt het kwik zeer waarschijnlijk nog biven de 38ºC, net als in Lleida of Girona in Catalonië. Op zondag lopen de temperaturen ook nog op tot 36ºC in Murcia of in het binnenland van de Valenciaanse Gemeenschap. 

Maandag temperatuursdaling merkbaar in het hele land

Maandag zal de daling van de temperatuur in het hele land voelbaar zijn. Dit wordt begunstigd door een trog die koelere lucht met zich mee zal brengen. In het westen kunnen de thermometers nog een paar graden zakken. De daling van de temperaturen zal echter in het oosten het meest merkbaar zijn, met scherpe dalingen tot 10ºC op plaatsen in de Ebro-vallei.

Was het wel een hittegolf?

Een aantal aaneengesloten dagen met hoge temperaturen wordt al snel een hittegolf genoemd. Officieel was of is het dat echter niet. Om het als een ​​hittegolf te beschouwen, moet aan drie criteria worden voldaan:

  1. Een meetstation moet zijn drempeltemperatuur overschrijden: 5% van de warmste dagen in juli-augustus in elk station
  2. Bovenstaande voorwaarde moet minimaal 3 opeenvolgende dagen voorkomen
  3. Minimaal 10% van de meetstations moet voldoen aan de twee voorgaande criteria

Zo blijkt dat je alleen achteraf kunt concluderen dat er sprake was van een hittegolf. Dus totdat de periode voorbij is, kunnen we deze niet bevestigen. In dit geval lijkt het erop dat niet aan de drie criteria zal worden voldaan.

Calima en modderbuien 

Deze dagen krijgen we ook te maken met een indringing van de stofwolk uit de Sahara die vooral zaterdag merkbaar was. In het weekend nam de instabiliteit van het weer toe. Met name in het noordwesten van het land had dit regenbuien tot gevolg en gecombineerd met de calima, was hier ook sprake van modderregen. 

‘Hete uitbarstingen’

Mochten er in andere gebieden sprake zijn van stormen en onweersbuien, is de kans groot dat het om droge stormen gaat. Dat is gevaarlijk omdat die veel makkelijker brand kunnen veroorzaken. Ook worden deze droge onweersbuien geassocieerd met ‘hete uitbarstinge’. Fenomenen waarbij het niet regent maar er wel een zeer intense wind staat, die gepaard gaat met een lokale sterke temperatuurstijging.

Dit vind je misschien ook leuk