Groot tekort aan taxi’s op Mallorca

door admin
Groot tekort aan taxi's op Mallorca

Het aantal toeristen op het eiland is flink toegenomen nu er geen beperkende maatregelen meer nodig zijn als gevolg van de coronapandemie. Die toename komt samen met het tekort aan taxi’s dat ook al voor de pandemie bestond. Daardoor concentreren de aanwezige taxi’s zich vooral op het vervoer van toeristen vanaf het vliegveld en vanuit de dagelijks aanmerende cruiseschepen in de haven. Een bijkomend probleem is het tekort aan huurauto’s, waardoor meer toeristen ervoor kiezen om een taxi te bellen als ze een tripje willen maken.

Volgens Diario de Mallorca kunnen de 1.246 taxivergunningen die van kracht zijn in Palma niet tegelijkertijd voldoen aan de vraag van bewoners én toeristen. Veel van de taxichauffeurs gaan liever naar de haven op zoek naar de duizenden cruisereizigers die in Palma of op de luchthaven aankomen. Doorgaans reizen die verder en valt er aan hen meer te verdienen. Deze situatie veroorzaakt een verwaarlozing van de vraag in de rest van de stad, waardoor de mobiliteit van bewoners wordt belemmerd. 

“We bevinden ons in een context waar alleen toeristen worden bediend. Er is geen politie omdat ze aan het surveilleren zijn in Playa de Palma en er zijn geen taxi’s omdat ze de toeristische gebieden bedienen. Wonen en werken in Palma wordt steeds meer onmogelijk”, klaagde Maribel Alcázar, voorzitter van de Federatie van Inwoners van Palma, in verklaringen aan de bovengenoemde media.

Meer uren toegestaan om te werken

De gemeente van Palma onderzoekt de mogelijkheden om deze onbalans op te lossen. Het voorstel dat er momenteel ligt, is een verlaging van de verplichte pauze-uren, zodat de chauffeurs dagelijks meer tijd kunnen circuleren. “Vanaf volgende week zullen we de die uren verminderen, zodat er meer service kan worden verleend, zodat auto’s 24 uur per dag kunnen rijden en chauffeurs meer kunnen werken”, zegt Xisco Dalmau, loco-burgemeester voor duurzame mobiliteit van de gemeenteraad van Palma. 

Dit vind je misschien ook leuk