Update covid-maatregelen en vereisten om Spanje binnen te komen

door admin
Update covid-maatregelen en vereisten om Spanje binnen te komen

Die wijziging stelde gezondheidscontroles in voor mensen die via de lucht of over zee in Spanje aankomen uit landen die niet tot de Europese Unie behoren of uit niet-Schengenlanden. 

Op basis van die wijziging, goedgekeurd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, hoeven reizigers die Spanje binnenkomen via de lucht- of zeegrenzen van de EU geen documenten meer te tonen. Reizigers uit niet-EU-landen of uit landen die niet tot het Schengengebied behoren, kunnen Spanje binnenkomen met een negatieve Covid-19-test.

Vereisten om deze zomer Spanje binnen te komen

Mensen die via de lucht of over zee in Spanje aankomen uit landen die niet tot de Europese Unie behoren of de niet-Schengenlanden kunnen bij het eerste punt van binnenkomst worden onderworpen aan een gezondheidscontrole. Die omvat ten minste een meting van de temperatuur, een documentencontrole en een visuele controle op de fysieke conditie van de reiziger. 

Als gevolg van de verbetering van de epidemiologische situatie van de pandemie de laatste maanden verplichten veel EU-lidstaten reizigers binnen de Europese Unie niet langer om Covid-certificaten of andere reisbeperkingen op te leggen.

In Spanje wordt het, gezien de hoge vaccinatiegraad (die ligt boven het gemiddelde van de Europese Unie) en de (nog steeds) gunstige situatie in de ziekenhuizen en zorgcentra, passend geacht om ook de reisbeperkingen op te heffen voor mensen uit landen die tot de Europese Unie of het Schengengebied behoren. Ondanks dat de incidentie weer aan het stijgen is, zijn er nog geen geluiden voor terugkeer van maatregelen.

Reizigers die Spanje binnenkomen via de lucht- of zeegrenzen uit derde landen die niet tot het Schengengebied behoren moeten dus wel een van de volgende drie certificaten overleggen:

  • Vaccinatiecertificaat dat voldoet aan de eisen gesteld door het ministerie van Volksgezondheid.
  • Een negatief SARS-CoV-2 diagnostisch testcertificaat. NAAT-typetests (PCR of vergelijkbaar) uitgevoerd in de 72 uur voorafgaand aan vertrek naar Spanje of een antigeentest uitgevoerd in de 24 uur voorafgaand aan vertrek naar Spanje zijn geldig.
  • Herstelbewijs, afgegeven door de bevoegde autoriteit of door een medische dienst ten minste 11 dagen na de bevestiging van de COVID-infectie door een PCR- of antigeentest. Deze certificaten zijn 180 dagen geldig.

Spanje vereist dus niet langer en vaccinatiebewijs tegen Covid-19 van niet-EU- en Schengentoeristen. Volgens de regering is dat “goed nieuws” voor de toeristische sector. Het maakt het reizen naar Spanje veel gemakkelijker in het hoogseizoen. Mensen die niet volledig zijn gevaccineerd en niet tot de EU of Schengenlanden behoren, hoeven dus alleen een negatief testbewijs te overleggen. Zo wordt “veilige mobiliteit gegarandeerd”.

Bovendien zijn alle kinderen onder de 12 jaar, waar ze ook vandaan komen, vrijgesteld van het overleggen van elk type certificaat. Passagiers uit derde landen en uit niet-Schengenlanden die beschikken over een digitaal EU-covidcertificaat hoeven geen formulier voor sanitaire controle meer in te vullen. 

Spanje belangrijkste Europese bestemming

Op basis van boekingen en reserveringen blijkt Spanje opnieuw een van de meest gewilde bestemminen ter wereld te zijn. De cijfers wijzen al op pre-pandemische niveaus. Bureau Rebold concludeert in een studie (Deciphering the travel sector 2022) dat Spanje opnieuw de belangrijkste Europese bestemming is voor zowel internationale als Spaanse reizigers. 

Waar nog een mondkapje op in Spanje?

Ben je eenmaal in Spanje weet dan dat je officieel wel nog een mondkapje dient te dragen in apotheken, gezondheidscentra, ziekenhuizen en in alle typen van het openbaar vervoer. Dat betekent ook dat een mondkapje gedragen moet worden in vliegtuigen van Spaanse vliegmaatschappijen zoals Iberia, Vueling en Air Europa. Zodra je uit het vliegtuig stapt, mag het mondkapje af. Tenzij een bus je naar de aankomsthal brengt natuurlijk. 

Dit vind je misschien ook leuk