Rajoy bezoekt Marokko

door admin
Rajoy bezoekt Marokko

Het was Rajoy’s eerste officiële bezoek aan het buitenland sinds hij in december premier werd.

Niet soepel

De relatie tussen Spanje en Marokko verloopt al enige tijd niet soepel vanwege een geschil over een verbod voor Spaanse vissers om in Marokkaanse wateren te vissen. Ook veiligheids- en immigratiekwesties en het gevoelige conflict over de Westelijke Sahara bemoeilijken het contact.

Dialoog

Voorafgaand aan het bezoek zei Marokko’s minister van Buitenlandse Zaken, Saad Eddine Othmani tegen AFP dat er een ‘lange en geduldige dialoog nodig is om het eens te worden over alle kwesties waarover nu meningsverschillen bestaan.’

Vrijere toegang

Bovendien wil Marokko een vrijere toegang tot de Europese markten voor zijn landbouwproducten. Dit wordt door Spanje, uit angst voor een toestroom op de thuismarkt van goedkopere fruit en groenten, tegengehouden.

Nieuwe fase

‘Onze relaties kunnen niet anders dan verbeteren,’ zo zei Bankirane tijdens een persconferentie na de ontmoeting. ‘Ons doel is een nieuwe fase van diepgaande en solide samenwerking op alle niveaus te bereiken,’ was Rajoy’s toevoeging.

Immigratie

Om illegale immigratie tegen te gaan moet Spanje volgens Marokko investering in het land, aldus minister Othmani die erbij vermeldde dat er al 500 Spaanse bedrijven actief zijn in het Noordafrikaanse land.

Dit vind je misschien ook leuk