Spanje pakt illegale verhuur vakantiewoningen aan

door admin
Spanje pakt illegale verhuur vakantiewoningen aan

Voor officiële toeristische complexen bestaat een strenge regelgeving rond veiligheid, verplichte registratie, hygiëne en men is verplicht belasting af te dragen. Wie zwart zijn huis verhuurt hoeft hier allemaal niet aan te voldoen, kan voordeliger tarieven berekenen en vormt zo oneerlijke concurrentie voor wie alles wel volgens het boekje doet. Het verhuren van particuliere woningen is met internet en vele websites die bemiddelen tussen huiseigenaren en vakantiegangers sterk toegenomen.

De Spaanse regering keurde een jaar geleden een nieuwe huurwet goed, die in juni van kracht ging, om onder meer dit fenomeen aan te pakken en te voorkomen dat men 3 miljard euro aan belastinginkomsten misloopt. De regulering omtrent vakantieverhuur valt nu onder de bevoegdheid van de autonome regio’s en wordt niet meer gedoogd zoals voorheen. Bovendien zullen per regio andere voorwaarden gaan gelden, wat de taak van de bemiddelaars tussen de vakantiewoningen en toeristen een stuk gecompliceerder zal maken.

 

Mislopen inkomsten

 

Als de strenger geworden controles goed verlopen, zullen straks honderdduizenden Spaanse gezinnen hun inkomsten mislopen. Uit een onderzoek van La Caixa in 2012 blijkt dat het aantal mensen dat verblijft in vakantieappartementen drie keer het aantal is dat voor een hotel of appartementencomplex kiest. In hetzelfde jaar werden 43,1 miljoen nachten doorgebracht in woningen die niet officieel geregistreerd stonden als toeristische accomodatie.

Tot nu toe gold als enige verplichting aan de eigenaren van dergelijke toeristische etablissementen dat ze de extra inkomsten moesten opgeven aan de belasting. Hiertegen bestaat al jarenlang heftig verzet vanuit de hotelindustrie vanwege de ‘oneerlijke concurrentie’ die dit type particuliere vakantieverhuur met zich mee zou brengen.

 

Hoge boetes

 

Huiseigenaren die wel willen profiteren van de komst van miljoenen toeristen naar Spanje vanaf Semana Santa tot laat in het najaar zullen goed moeten achterhalen hoe ze dat volgens de wet kunnen doen. De meerderheid van de regio’s eist dat een vakantiewoning wordt geregistreerd. Een dergelijke registratie kan veelal pas nadat is voldaan aan allerlei eisen en voorwaarden. Sommige deelstaten zullen periodiek controles uitvoeren om te zien of men nog wel aan die voorwaarden voldoet. Is dit niet het geval dan loopt men het risico op boetes die variëren van 1.500 tot 300.000 euro. 

Goede voorlichting per regio is belangrijk ook gezien het feit dat veel investeerders uit het buitenland op dit moment woningen kopen langs de Spaanse kusten. Velen zullen deze als tweede woning gebruiken, maar anderen kiezen ervoor er rendement uit te halen door deze als vakantiewoning te verhuren. 

 

Per regio

 

Op het moment is het vrij ondoorzichtig waar men aan moet voldoen per verschillende regio of zelfs provincie. Wel bekend is dat de Balearen het strengste zijn. Hier is het slechts eigenaren van villa\’s en chalets toegestaan hun woning te verhuren aan vakantiegangers. Wie een appartement heeft, heeft dus het nakijken. Huiseigenaren moeten verder hun woning registreren, een 24 uurs telefonische hulplijn hebben en aan voorwaarden voldoen op het gebied van schoonmaak, meubels en andere installaties.

Catalonië

Deze regio stelt dat de eigenaar van een woning een verklaring van verantwoordelijkheid aflegt, de woning registreert, een belasting betaalt waarvan de hoogte per gemeente verschilt, beschikt over een klachtenformulier, telefonische hulplijn, aan vereisten voldoet voor installaties en meubels en dat de statuten van de betreffende vereniging van eigenaren niet de verhuur aan toeristen verbiedt en dat de identiteit van de huurders bij de politie wordt gemeld.

Canarische eilanden

Ook hier moet de woning worden ingeschreven, moet men beschikken over een 24-uurs telefonische hulplijn en moet aan voorwaarden worden voldaan omtrent meubels, veiligheid etc.

Andalusië

Andalusie verbiedt de tijdelijke verhuur aan particulieren die niet minstens drie woningen kunnen aanbieden in hetzelfde gebouw. Hier verschillen de verdere regels echter per provincie.

In Navarra, La Rioja en Murcia moeten woningen ook worden geregistreerd, maar zijn de verdere vereisten minder streng.

Madrid

Deze regio bestudeert een totaalverbod op tijdelijke verhuur van particuliere woningen aan toeristen. De voorgestelde definitie van een vakantiewoning die de autoriteiten hier willen hanteren luidt (volgens de website Libremercado.com: elke woning waarvan minstens eenderde van de opbrengst afkomstig is uit toeristische bronnen en het tijdelijke gebruik van de gehele eigendom in ruil voor geld. 

Dit vind je misschien ook leuk