Spaanse politie arresteert 51 personen in nieuw corruptieschandaal

door admin
Spaanse politie arresteert 51 personen in nieuw corruptieschandaal

Vaak zijn er hooggeplaatste politici bij betrokken. Op maandag werden er al voor 11.30 uur in dit kader maar liefst 51 personen gearresteerd, waaronder twee burgemeesters van de plaatsen Valdemoro en Parla in de regio Madrid. Daarnaast werd het hoofd van de provinciale autoriteit van León aangehouden en de voormalige vice-premier van de regionale regering in Madrid van de Partido Popular (PP), Francisco Grandados. Granados was vertrouweling van Esperanza Aguirre, de voormalige premier van Madrid.

Omkoping

Alle gearresteerde personen in deze operatie ‘Púnica’ worden verdacht van witwaspraktijken, aanname van steekpenningen, corruptie en omkoping, waarbij in totaal voor 250 miljoen euro in twee jaar tijd aan contracten kado werd gedaan als dank voor eerder gegeven steekpenningen. De arrestaties werden gelijktijdig verricht in de regio’s Madrid, Murcia, León en Valencia. Niet uitgesloten is dat er nog meer arrestaties zullen volgen in de loop van de dag.

Zwitserse bankrekening

Recent werd bekend dat de voormalige nummer twee van de PP, Granados, 1,5 miljoen euro veilig had gesteld op een Zwitserse bankrekening. Hij had die rekening geopend kort nadat hij ontslag had genomen als aandelenhandelaar voordat hij in dienst trad als burgemeester van Valdemoro, een plaats in de regio Madrid.

Caja Madrid / Bankia

Dit nieuws staat nog los van het omvangrijke schandaal rond het massale gebruik van zwarte creditcards door directieleden en andere hooggeplaatste werknemers bij Caja Madrid / Bankia. Voormalig voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds en de voormalige directeur van Caja Madrid worden er samen van verdacht dat er onder hun bewind circa 15 miljoen euro werd opgenomen met de zakelijke credit cards onder de noemer ‘onkosten’.

Dit vind je misschien ook leuk