‘Vang asielzoekers op in Spaanse verlaten dorpen’

door admin
'Vang asielzoekers op in Spaanse verlaten dorpen'

De actiegroep die vooral bekend staat vanwege aanklachten tegen corrupte politici op lokaal, regionaal en landelijk niveau stelt nu voor die ‘pueblos abandonados’ in te zetten bij de opvang van de tienduizenden mensen die naar Europa willen op de vlucht voor oorlog, honger en terreur.

Lege huizen

Spanje telt volgens Manos Limpias een paarduizend dorpen die geheel of gedeeltelijk verlaten zijn, waardoor talloze huizen er leeg staan. Nieuwe bewoners kunnen dan ook weer het land cultiveren dat door de veelal richting kust en grote steden getrokken voormalige bewoners werd achtergelaten.

Demografische woestijn

Spanje telt zo’n 2.700 verlaten en 1.000 bijna verlaten dorpen volgens de website Pueblosabandonados.com. Vele liggen in Spaanse provincies die geheel of gedeeltelijk vallen onder de noemer ‘demografische woestijn’ (minder dan tien inwoners per vierkante kilometer).

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw raakten gehuchten en kleine dorpen langzaam maar zeker hun inwoners kwijt. Ze lagen geïsoleerd en vaak in bergachtige gebieden waar werk en publieke diensten schaars waren. De jeugd trok naar de steden en de steeds ouder wordende bevolking stierf langzaam uit.

De Spaanse overheid hielp de tendens vanaf eind jaren zeventig nog een handje door complete dalen te ontvolken. Stuwmeren moesten hier de nijpende watertekorten tegengaan.

Met name de deelstaten Aragón en Navarra, de gebieden bij de Pyreneëen en provincies Soria en Burgos in Castilla y León en Guadalajara in Castilla-La Mancha hebben het zwaar. (Lees meer over verlaten dorpen in dit artikel op MeerSpanje.nl).

Gemeenschappelijk beleid Europa

Vrijdag maakte de Verenigde Naties bekend dat er 200.000 opvangplaatsen nodig zijn in Europa. Volgens VN-commissaris vluchtelingen, Antonio Guterres moeten alle landen in de Europese Unie verplicht deelnemen aan het plan voor opvang bestemd voor mensen die internationale bescherming nodig hebben. De landen in de unie moeten zich volgens hem ‘met volle kracht mobiliseren richting een gemeenschappelijk beleid’ in antwoord op de vluchtelingen-crisis. Dit bericht kwam een dag nadat de Europese Commissie sprak over 120.000 extra opvangplaatsen die gecreëerd moeten worden. Dit samen met een breder pakket maatregelen inclusief een lijst met veilige herkomstlanden en een permanent relocatie-mechanisme.

Dit vind je misschien ook leuk