Wie vormen ‘Movimiento 15M’?

door admin
Wie vormen ‘Movimiento 15M’?

Dit is de beweging die tienduizenden Spanjaarden ertoe zet zich in kampementen op straten en pleinen van verschillende steden te verschansen uit protest tegen de huidige crisis.

Een student, een zelfstandige, een professor aan een handelsschool een enkele activisten van de beweging ‘Attac’ vormen de oorsprong van het eerste georganiseerde protest via Internet en de sociale netwerken.

Fabio Cortese

Zo is Fabio Cortese de 19-jarige rechtenstudent achter ‘Juventud sin Futuro’ (jeugd zonder toekomst). Hij vraagt zich af waarom er wel geld is om de bankensector te reguleren, maar niet voor pensioenen, een goed werkende arbeidsmarkt of goede basis publieke voorzieningen.

Volgens hem vormt zijn generatie in zekere zin wel ‘generación ni-ni’: ‘no somos ni del PP, ni del PSOE’ (zijn generatie is niet voor de PP, maar ook niet voor de PSOE).

Carlos Paredes

Carlos Paredes is 31 jaar, zelfstandige en hij vormt de motor achter ‘Democracia Real Ya!’ Ondanks dat hij nu ‘mileurista’ is, woonde hij jarenlang om financiële redenen bij zijn moeder.

Toen zij ziek werd wilde de overheid zijn moeder niet helpen omdat de 500 euro aan pensioen die zij ontving net teveel was om een bijstand te ontvangen. Uit die en andere frustraties werd zijn beweging geboren.

‘Politici zijn vergeten dat ze ons hun salaris schuldig zijn en als ze ons benadelen is het slechts een kwestie van tijd dat wij afscheid van hen nemen’, aldus Paredes.

Enrique Dans

Enrique Dans van ‘No les Votes’ (stem niet op ze) is 46 jaar en professor aan een handelsopleiding. Beroepshalve adviseerde hij een tijd leden van zowel de PP als de PSOE. ‘Ik heb ontdekt dat het professionele niveau onder politici beangstigend laag ligt’.

Net als bij de andere verontwaardigden het geval is, is Dans van mening dat het huidige systeem niet functioneert en dat de democratie tot iets verworden is waar niemand meer blij mee is.

Lees hier meer of koop Tiempo van deze week in de kiosk.

Dit vind je misschien ook leuk