Belangrijke tip voor wie in Spanje een huis vanaf een plan wil kopen

door admin
Belangrijke tip voor wie in Spanje een huis vanaf een plan wil kopen

Met een dergelijke verzekering krijgt u het voorschot dat u aan de projectontwikkelaar betaalt terug zodra deze om welke reden dan ook in gebreke blijft en dus de woning niet kan opleveren.

Projectontwikkelaars zijn volgens de wet op de ontvangst van voorafbetalingen in de bouw en verkoop van woningen (17/1968), verplicht tot het aangaan van een garantie voor de teruggave van de voorafbetalingen plus de bij wet bepaalde belasting daarop die ze van de kopers ontvangen vóór of tijdens de bouw. Deze teruggave-garantie van de voorschotten wordt vastgelegd in een ‘individuele borgpolis’ bij een verzekeringsmaatschappij of in een ‘individuele bankgarantie’ ten gunste van de koper.

De wetgeving rond dit onderwerp is complex en daarom moeilijk toepasbaar in de praktijk. Op het moment dat het Spaanse privécontract wordt ondertekend, ontvangt de koper de individuele polis niet, maar betaalt wel de voorafbetaling van de verkoopprijs. Het is pas later (dagen, maanden of nooit), nadat de projectontwikkelaar de ontvangen bedragen op een bijzondere daartoe geopende rekening deponeert en hij de betreffende premie betaalt, dat de verzekeringsmaatschappij de individuele polis aan de koper kan geven. Bij het ondertekenen van het Spaanse privécontract kan enkel een kopie worden ontvangen van de collectieve polis, die in geen enkel geval noch de verzekeraar noch de koper tot iets verplicht.

Het ondertekenen van het privécontract waarin de voorafbetalingen gemaakt worden en de overhandiging van de individuele polis vindt echter niet op hetzelfde moment plaats. We kunnen ons dus afvragen wat er zal gebeuren indien de koper de individuele polis nooit ontvangt…

Neem contact op met het Nederlandstalige advocatenkantoor Arcos & Lamers Asociados in Spanje voor al uw vragen. Zij kunnen u het nodige advies verlenen bij alle juridische kwesties rond het kopen van een woning in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk