Verhuurfraude in Spanje, word er geen slachtoffer van

door admin
Verhuurfraude in Spanje, word er geen slachtoffer van

Verhuurfraude komt de laatste jaren veelvuldig voor, helemaal met behulp van internet. Internet is namelijk het perfecte medium om een volledig virtuele identiteit te creëren met de bedoeling te frauderen. Zo zien ze op het API-erkende verhuurkantoor Coastalvillas.com aan de Costa Brava jaarlijks gevallen van verhuurfraude. 

Franse families de dupe

Zo kwamen vorig jaar zomer twee Franse families bij het verhuurkantoor in Blanes om de sleutels van hun huurwoning op te halen. Ze kwamen aan op de eerste zaterdag van augustus: de drukste vakantiedag van het jaar. Bij het verhuurkantoor was echter niets bekend over de verhuur. De contracten die de Franse families overhandigden, waren prachtige exemplaren met complete, bijna correcte data. De Fransen hadden via internet op een Franse website een villa gehuurd. Vervolgens hadden ze mailcontact met ene Maria en spraken ze haar op haar Spaanse mobiele telefoon. Het contract stond op naam van de partner van Maria en het rekeningnummer waarop betaald was, bevond zich in Granada. Daarbij ontvingen de Franse families 20% korting op de huursom als zij het volledige bedrag ineens overschreven. Dat klonk natuurlijk wel heel aantrekkelijk…

Je raadt het al: de Franse families waren opgelicht. Helaas kon het erkende verhuurkantoor geen alternatieve woning aanbieden, aangezien alles al was vergeven. Als service heeft het verhuurkantoor voor deze mensen een hotel gevonden voor die nacht, zodat de families op zondag de terugreis naar Parijs kon aanvangen. Ook is bijgestaan bij de aangifte bij de politie: deze beschikken over een speciale afdeling voor internetfraude. 

Tips van Gimbrère Advocaten

Wil je een vakantiewoning in Spanje huren? Gimbrère geeft je een aantal tips bij de huur van een vakantiewoning in het buitenland:

  1. Kies woningen die door verhuurkantoren worden aangeboden. Hier zitten ook vaak Nederlandse kantoren tussen
  2. Controleer of de foto’s van de huurwoning voorzien is van een watermerk of het logo van de agent
  3. Vraag om een telefoonnummer van een vaste telefoonlijn
  4. Vraag of de verhuurder een afschrift van zijn of haar bankrekening kan mailen, zodat je dit kunt verifiëren
  5. Vraag om referenties: vaak wordt de woning door een lokale agent beheerd voor schoonmaak, beddengoed en problemen tijdens het verblijf
  6. Laat je niet verleiden met zeer goedkope prijzen: die zijn in het hoogseizoen echt uitzonderlijk.

Gimbrère Advocaten

Wil je meer weten over het huren van een vakantiewoning in Spanje of in een ander land? Reken op de expertise van Gimbrère Advocaten. Dit Nederlandse advocatenkantoor heeft twee vestigingen in Nederland en drie in Spanje. Vanuit de kantoren in Barcelona, Madrid en Marbella helpen de tweetalige advocaten en adviseurs Nederlanders en Spanjaarden in heel Spanje, waaronder ook de Spaanse eilanden. Meer informatie over Gimbrère Advocaten vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk