Niet voor de hand liggende verkeersboetes in Spanje

door admin
Niet voor de hand liggende verkeersboetes in Spanje

Waar verkeersregels in principe ertoe dienen om de verkeersveiligheid te bevorderen, kan de wetgever soms ook zelf een beetje uit de bocht vliegen. De basisregels zijn natuurlijk hetzelfde als die we gewend zijn in Nederland en België en de rest van Europa. We rijden rechts, we houden ons aan de maximale snelheid, we hebben dezelfde verkeersborden, het dragen van een veiligheidsgordel is verplicht, we parkeren niet op plaatsen gereserveerd voor invaliden en we stoppen voor rood licht. Toch zijn er ook regels die zo dubieus zijn, dat het gemakkelijk is die te overtreden zonder dat je er erg in hebt.

Dubieuze overtredingen

Voor de volgende zaken kunnen automobilisten in Spanje bekeurd worden:

1. Rijden met een arm buiten het raam kan leiden tot een boete van 100 euro. In artikel 18 van de Verkeerswet staat dat de bestuurder en passagiers normaal plaats moeten nemen in een auto. Dat rijden met maar één hand aan het stuur je een boete kan opleveren, overkwam een vrouw in Madrid. Zij bedekte haar oor omdat ze oorpijn had. Werd gestopt door de politie die dacht dat ze zat te bellen, maar de boete toch gaf op basis van artikel 18.  

2. Het rijden met slippers kan je duur komen te staan. Hiervoor, en voor het rijden zonder bovenkleding, zijn boetes van 200 euro uitgedeeld. Slippers of andere type sandalen zouden ervoor kunnen zorgen dat je voeten op cruciale momenten van de pedalen slippen, waardoor je minder controle hebt over je voertuig. Artikel 17 van de Verkeerswet stelt dat de bestuurder op elk moment volledige controle over zijn voertuig moet kunnen hebben.

3. Het bijwerken van lippenstift, je scheren of snel iets eten achter het stuur terwijl je staat te wachten voor een rood stoplicht om zo je tijd nuttiger te besteden kan je een boete opleveren van 200 euro. Ook kan de politie twee punten van je rijbewijs aftrekken.

4. Is het een warme dag en gaat iedereen net als jij naar het strand, dus is parkeerplek moeilijk te vinden. Blijf zoeken of kies ervoor verder te lopen. Parkeer vooral niet op het strand. Het kan zijn dat het betreffende terrein is geclassificeerd als ‘beschermd’. Heeft de politie een slechte dag, dan kan het je tot 6.000 euro kosten.

5. Zet je muziek niet te hard. Rijdende disco’s zijn niet toegestaan in Spanje, vooral niet in de buurt van een ziekenhuis, ’s nachts of vroeg in de ochtend. Dit kan namelijk beboet worden met 100 euro, zoals een bestuurder in Tarragona heeft ervaren.

6. Toeteren mag alleen in een noodgeval of om een verkeersongeluk te voorkomen. Ook mag je claxonneren wanneer je iemand erop wilt wijzen dat je gaat inhalen. Ieder ander gebruik zonder goede reden kan leiden tot een boete van 80 euro.

7. Deze regel is curieus, want wie regelmatig in Spanje rijdt ziet hier een gemiste kans voor de politie om geld te innen. Het rijden op de linkerbaan of de middenbaan van een snelweg als de rechterbaan vrij is, kan je een boete van 200 euro opleveren op basis van de artikelen 65,4 van de Spaanse Verkeerswet. Dit wel wanneer je de doorgang van de rest van het verkeer ermee hindert.

8. Ben je aan het praten met je gezelschap in de auto, pas dan op dat je niet teveel gebaren maakt of opzij kijkt. Als de politie je betrapt  als je je blik teveel afgewend hebt van het verkeer, kan hij je een boete van 80 euro geven. Een boete werd zelfs wel eens uitgedeeld voor een bestuurder die nagels zat te bijten achter het stuur of een ander die door een medepassagier werd gekust. Je moet ten allen tijde je beide handen aan het stuur houden.

9. Denk je veilig handsfree te kunnen bellen met je oortjes in of een koptelefoon op dan heb je het mis. Het mag dan veiliger zijn dan met je telefoon in je hand rijdend bellen, maar als de politie je erop betrapt, dan kun je hiervoor een boete van 200 euro krijgen. Je moet of een officiële handsfreeset in je auto hebben of bellen is verboden.  

11. Word je door de politie betrapt op het remmen zonder duidelijk aanwijzbare reden, kan dat 200 euro aan boete kosten en als de dienstdoende agenten van mening zijn dat je manoeuvre roekeloos was kost het 500 euro en 6 punten aftrek. Deze regel is vooral opgenomen om te voorkomen dat mensen een radar zien en dan plotseling gaan remmen om een boete te voorkomen.

12. Ook al zie je het in Spanje regelmatig gebeuren, iets uit het raam op de weg gooien wordt – terecht – beboet met 200 euro en aftrek van vier punten van je rijbewijs. In de zomer worden weggebruikers op veel plekken gewaarschuwd om vooral geen sigarettenpeuken of glas uit het raam te gooien. Deze veroorzaken in het droge land snel bosbranden.  

13. Doe op tijd je autolichten aan, want het rijden zonder terwijl er verminderd zicht is kan een boete van 200 euro betekenen.

14. Moet je tanken en word je net gebeld of wil je de tijd verdrijven terwijl je benzinetank volloopt met nieuwe brandstof denk twee keer na: als de politie je ziet bellen terwijl je tankt of zelfs als je de radio in je auto aan hebt staan, dan kan je dat 200 euro aan boete kosten en drie punten van je rijbewijs.

Rijden in Spanje

Natuurlijk zijn bovengenoemde situaties niet aan de orde van de dag en zullen politieagenten zelden zo streng zijn. Toch wil je als je slechts in Spanje bent voor een ontspannende vakantie en er een auto hebt gehuurd, alle mogelijke problemen vermijden. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee en een verkeersboete is beter te voorkomen, dan te betalen.

Dit vind je misschien ook leuk