Incidentie van coronavirus daalt in Spanje voor het eerst sinds november

door admin
Incidentie van coronavirus daalt in Spanje voor het eerst sinds november

In sommige gevallen was de daling slechts gering: in Navarra bijvoorbeeld daalde de incidentie slechts met 0,10. Zo een uniforme neerwaartse trend is echter sinds eind november niet meer gezien. Dat was voordat Spanje een nieuwe opleving registreerde in gevallen na feestdagen begin december.

Neerwaartse trend

Tijdens een persconferentie van de regering op donderdag zei Fernando Simón, de directeur van het Coördinatiecentrum voor gezondheidswaarschuwingen (CCAES) van het ministerie van Volksgezondheid, dat hij hoopte dat de neerwaartse trend de komende dagen zal aanhouden.

Het 14-daagse cumulatieve aantal gevallen per 100.000 inwoners in Spanje was donderdag 783,25. Dit is de eerste keer sinds 20 januari dat de incidentie onder de 800 is gedaald. Het cijfer daalt nu met meer dan 100 punten per week. Maar zelfs als dit dalingspercentage aanhoudt, duurt het nog zes of zeven weken voordat het een acceptabel niveau bereikt. Dan is het precies Paasvakantie (Semana Santa) in Spanje.

Niet alleen de incidentie daalt, maar ook het aantal nieuwe gevallen van coronavirus. Het ministerie van Volksgezondheid meldde donderdag 29.960 nieuwe besmettingen, ten opzichte van 31.596 op woensdag. Het cumulatieve aantal gevallen van zeven dagen is ook gedaald.

Volgens het rapport van donderdag zijn er in de afgelopen week 208.424 besmettingen vastgesteld. Dit getal daalt al sinds 26 januari toen het 259.075 bereikte onafgebroken. Sinds het begin van de pandemie zijn er in Spanje 2.913.425 besmettingen met het coronavirus in Spanje geregistreerd. Het cijfer zal volgende week naar verwachting de 3 miljoen bereiken. 

Sinds maandag is ook de druk op de Spaanse ziekenhuizen afgenomen. Op donderdag bezetten Covid-19-patiënten 22,78% van alle ziekenhuisbedden. Net als bij het aantal nieuwe gevallen en de incidentie, daalt dit cijfer in een versneld tempo.

Dit vind je misschien ook leuk