Mondkapjesplicht in buitenlucht in Spanje ‘zeer waarschijnlijk’ snel opgeheven

door admin
Mondkapjesplicht in buitenlucht in Spanje 'zeer waarschijnlijk' snel opgeheven

Het ministerie van Volksgezondheid overweegt opnieuw enkele coronamaatregelen op te heffen, aangezien de virusincidentie in Spanje afneemt en het percentage gevaccineerde mensen stijgt. Dit werd maandag erkend door Fernando Simón, directeur van het Centrum voor de Coördinatie van Gezondheidswaarschuwingen en Noodsituaties (CCAES), die aankondigde dat “het heel goed mogelijk is” dat het gebruik van maskers voor buitengebruik zal worden verminderd “in niet veel dagen”.

“Ik ga geen datum noemen, maar het is waar dat het niet lang zal duren voordat we duidelijke voorstellen doen om het mondmasker in specifieke situaties af te zetten”, aldus Simón. Hij voegde daaraan toe: “We zullen nog voorzichtig moeten zijn en het betekent niet dat de rest van de maatregelen niet worden gehandhaafd.”

Hij vervolgde: “Je kunt niet bij alle groepen in de samenleving de mondkapjesplicht of de plicht tot het houden van een veilige onderlinge afstand opheffen. De stappen zullen worden genomen in gebieden waar de epidemiologische situatie gunstig genoeg is. Een situatie die geleidelijk homogener wordt in het hele land.”

De verdere versoepeling van beperkingen, aldus Simón, zal afhangen van hoe de geaccumuleerde incidentie evolueert. Op maandag was het gemiddelde gemeten over 14 dagen in Spanje 152 gevallen per 100.000 inwoners. Deze incidentie nadert de grens van het hoog risico gebied, naar een gemiddeld risico, dat samen met andere indicatoren wordt bereikt met een incidentie van minder dan 150.

De laatste keer dat Spanje onder dit cijfer zakte, was op 30 maart toen vervolgens de cijfers langzaam toenamen tot een ingetogen vierde coronagolf. Om het risico te berekenen, wordt ook rekening gehouden met andere variabelen zoals de bezetting van de IC, die nog steeds een hoog risico vormt: 18,6% van de bedden zijn bezet door patiënten met covid.

Simón heeft als vereiste gesteld dat het middelhoge risico moet worden bereikt alvorens de verplichting tot het dragen van een mondkapje in de buitenlucht te kunnen opheffen. Hij maakte niet duidelijk of deze versoepeling gelijktijdig voor heel Spanje in zou kunnen gaan of alleen voor specifieke regio’s met een lage incidentie. 

“Het is niet goed om datums te geven, we kunnen beter situaties schetsen. Over een maand zien we zeer gunstige cijfers voor het versoepelen van veel maatregelen. Sommige kunnen eerder worden versoepeld, zolang andere worden gehandhaafd ”, aldus Simón.

De directeur van de CCAES heeft tot nu toe vermeden al te duidelijk te zijn over de voorwaarden op basis waarvan mensen hun mondkapje buiten niet meer op hoeven te zetten. Veel gezondheidsdeskundigen vragen er al langer om aangezien er geen bewijs is dat maskers buiten als er geen mensenmassa’s bijeen zijn, enig effect hebben. 

Eerst moet echter nog worden beoordeeld of het einde van de staat van alarm enige invloed heeft gehad op het aantal besmettingen in Spanje. Volgens Simón is het nu nog te vroeg om daarover te kunnen oordelen. en kan een stijging van de incidentie de komende dagen niet uitgesloten worden. De statistieken zullen dit, als het gebeurt, pas tussen deze week en begin volgende week laten zien.

Tot slot is er nog een belangrijke kink in de kabel: het Spaanse parlement heeft een wet aangenomen die gezichtsmaskers verplicht stelt op alle openbare plaatsen zowel binnen als buiten voor de duur van de pandemie. Zodoende is een nieuwe wet of koninklijk decreet nodig om de eerdere nietig te maken. 

Dit vind je misschien ook leuk