De langste ondergrondse rivier van Europa ligt in Spanje en is bevaarbaar

door admin
De langste ondergrondse rivier van Europa ligt in Spanje en is bevaarbaar

Deze ondergrondse waterwegen zijn er in allerlei vormen en maten, sommige zijn kort, andere lang, sommige zijn bevaarbaar, andere niet, maar er is er één die boven alle anderen uitsteekt en die is te vinden in Spanje, mamelijk het plaatsje La Vall d’Uixó in de provincie Castellón.

De Coves de Sant Josep – Cuevas de San José

De ondergrondse rivier van dit artikel staat bekend als de ‘Coves de Sant Josep’ of de ‘Cuevas de San José’, en het is niet alleen de langste ondergrondse rivier van Spanje, maar ook van heel Europa. Wat deze rivier extra bijzonder maakt, is het feit dat niemand de exacte oorsprong of de uitmonding ervan kent. Hoe de rivier ontstaat, is nog steeds een mysterie dat verborgen ligt tussen rotsen en in donkere, onbereikbare grotten. 

Een ondergronds mysterie

Deskundigen beschouwen deze ondergrondse rivier als een waar mysterie. Sinds het Boven-Paleolithicum is er bewijs van het bestaan van deze grotten. Toch was er tot halverwege de 19e eeuw weinig bekendheid over. Pas aan het begin van de 20e eeuw begon men de grotten te verkennen en te documenteren, wat leidde tot een groeiende interesse voor toerisme.

Een gedeeltelijk bevaarbare schoonheid

Van de ongeveer 3.000 meter aan ondergrondse passages zijn slechts ongeveer 800 meter per boot bereikbaar, terwijl nog eens 250 meter via een droge galerij kunnen worden verkend. De resterende 2 kilometer blijven vooralsnog ontoegankelijk en omgeven door mysterie.

Deze indrukwekkende grotten in Castellón zijn dan ook niet voor niets uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed vanwege hun prachtige stalactieten en stalagmieten, die kunnen worden bezocht in rondleidingen van 45 minuten met een gids. Bovendien hebben de grotten erkenning gekregen van UNESCO vanwege hun prehistorische grotschilderingen.

Bezoekers kunnen ook genieten van kajakken op de ondergrondse rivier gedurende anderhalf uur, gevolgd door een wandeling van 250 meter.

De Coves de Sant Josep zijn een van de vele natuurlijke schatten van Spanje die wachten om ontdekt te worden. Het ondergrondse riviersysteem blijft grotendeels onontgonnen, maar het weinige dat tot nu toe is verkend, biedt al een verbluffend kijkje in de geheimen die de aarde nog voor ons heeft diep onder de oppervlakte. 

Bezoekersinformatie

Om de ondergrondse rivier te bezoeken moet je een kaartje kopen op een vooraf bepaalde tijd. De algemene toegangsprijs is 14 euro en het gereduceerde tarief 10 euro (gepensioneerden, invaliden, studenten). Voor kinderen tot 13 jaar is de toegang 8 euro.

Lees ook: Voor op je bucketlist: De Geode van Pulpí in Andalusië

Dit vind je misschien ook leuk