Spanje activeert gezondheidswaarschuwing wegens apenpokkenvirus

door admin
Spanje activeert gezondheidswaarschuwing wegens apenpokkenvirus

De voorgeschiedenis voor deze gezondheidswaarschuwing begon met de ontdekking op 18 mei van 8 waarschijnlijke gevallen in Madrid. In afwachting van bevestiging steeg dat aantal diezelfde dag nog naar 23 gevallen. Halverwege de ochtend op 19 mei meldde het ministerie van Volksgezondheid dat de Gemeenschap van Madrid zeven bevestigde gevallen van deze ziekte en 24 verdachte gevallen heeft, in afwachting van bevestigingstests. De minister van Volksgezondheid, Enrique Ruiz Escudero, is ervan overtuigd dat er meer gevallen zullen verschijnen.

De onderzochte personen evolueren positief en zijn geïsoleerd in hun huizen, hoewel er nauwlettend toezicht moet worden gehouden in het geval dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

De gevallen ondergaan genetische tests, die worden uitgevoerd in het Nationale Centrum voor Microbiologie. Volgens bronnen van het ministerie van Volksgezondheid evolueren deze eerste mogelijke gevallen goed, hoewel de pathologie mogelijk ziekenhuisopname vereist.

Overdracht via luchtwegen en fysiek contact

Over het algemeen vindt de overdracht van deze ziekte plaats via de luchtwegen, maar de kenmerken van de vermoedelijke gevallen suggereren dat de overdracht te wijten is aan contact met slijmvliezen tijdens geslachtsgemeenschap, zo meldde het ministerie in een verklaring.

Zeer zeldzame ziekte

Apenpokken is een zeer zeldzame ziekte, die zich over het algemeen presenteert met koorts, spierpijn, lymfadenopathie (gezwollen klieren) en uitslag op de handen en het gezicht, vergelijkbaar met waterpokken.

Rol pokkenvaccin bij overdracht wordt geëvalueerd

Het algemeen directoraat Volksgezondheid wacht de resultaten van de laboratoriumtests af en evalueert de rol van het pokkenvaccin bij het beheersen van de overdracht, evenals het gebruik van antivirale middelen indien nodig. Het voert ook epidemiologisch onderzoek uit naar de getroffenen en identificeert mogelijke contacten.

Meer informatie volgt na solide onderzoek

“We werken met alle mogelijke hypothesen en wanneer we wat meer solide informatie hebben, zal het worden uitgelegd en zullen de nodige gegevens worden gegeven”, wees hij journalisten op een evenement in Valencia.

Over algemeen is overdracht tussen mensen zeer laag

Apenpokken is een ziekte die is overgedragen van apen op mensen en die in het algemeen tussen mensen een zeer lage overdracht heeft. Maar bij recente uitbraken zijn tot de derde en vierde generatie van besmetting gedetecteerd. De experts overwegen de noodzaak om de gevallen in het Verenigd Koninkrijk en Portugal te identificeren en te kijken of ze in Spanje worden bevestigd en hoe ze evolueren.
 
Eerste gevallen ontdekt in Europa 

De eerste gevallen in Europa werden afgelopen zondag gemeld door het Verenigd Koninkrijk, dat vier bevestigde gevallen meldde zonder geschiedenis van reizen naar risicogebieden.

Twee dagen later, op de 17e, bevestigde Portugal drie gevallen in Lissabon, twee in afwachting van bevestiging en nog 15 andere gevallen in onderzoek.

Daarna heeft het Early Warning and Response System van de Europese Commissie voor overdraagbare ziekten deze waarschuwing gecommuniceerd, zoals gerapporteerd door het ministerie van Volksgezondheid, dat permanent in contact staat met het European Alert System voor wereldwijde monitoring.

“Redelijk goedaardige ziekte”

De onderzoeker van de Hogere Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC) Margarita del Val heeft erop gewezen dat het een “redelijk goedaardige” ziekte is, maar het veroorzaakt “zeer grote en opvallende laesies” op de huid.

“Wat je moet doen, is de oorsprong en de overdracht lokaliseren en deze zo snel mogelijk stoppen”, vertelde Del Val aan journalisten op de eerste internationale top over pandemisch beheer, georganiseerd door de gemeenteraad van Valencia.

“We moeten waakzaam zijn

Jacob Lorenzo-Morales, directeur van het Instituut voor Tropische Ziekten van de Canarische Eilanden, van zijn kant zei tegen het SMC Spanje: “Het is onwaarschijnlijk dat apenpokken een significante overdracht zullen veroorzaken, maar we moeten waakzaam zijn, daarom is er een waarschuwing afgegeven”, verklaarde hij.

Apenpokken is een zeldzame virale zoönose: de eerste menselijke gevallen werden in 1970 vastgesteld in de Democratische Republiek Congo en het aantal is de afgelopen tien jaar toegenomen in West- en Centraal-Afrikaanse landen.

Buiten het Afrikaanse continent zijn er gevallen van menselijke infecties gedocumenteerd in verschillende landen, zoals de VS, het VK, Israël en Singapore, altijd geassocieerd met een geïmporteerd geval of contact met geïmporteerde dieren.

Niet bijzonder besmettelijk tussen mensen

Deze zoönotische ziekte wordt niet als bijzonder besmettelijk tussen mensen beschouwd. Het eerste klinische beeld omvat gewoonlijk koorts, hoofdpijn, spierpijn, lymfadenopathie en vermoeidheid. Een paar dagen na het begin van koorts ontwikkelt zich huiduitslag, vaak beginnend in het gezicht en zich vervolgens uitbreidend naar andere delen van het lichaam. Het is meestal een zelfbeperkende ziekte en de meeste mensen herstellen binnen enkele weken, hoewel in sommige gevallen een ernstige ziekte kan optreden.

Dit vind je misschien ook leuk