11-jarige jongen vermist tijdens zwemmen in de Júcar in Valencia

door admin
Júcar rivier

De brandweer en medische hulpdiensten zijn sinds donderdag op zoek naar een 11-jarige jongen die verdween tijdens het zwemmen in de rivier de Júcar in Alzira (Valencia). De melding kwam binnen rond 19.00 uur, waarna direct een grootschalige zoekactie werd opgezet tot 22:30 uur. Op vrijdagochtend hebben de hulpdiensten de zoekactie hervat.

Direct werden een eenheid van de brandweer en een sargeant uit Alzira, samen met een reddingsgroep (GERA) en een helikopter V-990, naar de locatie gestuurd. Ook een eenheid van de brandweer van de Generalitat en een SAMU-eenheid kwam naar de plaats des onheils. De inzet werd verder uitgebreid met een drone-team, een brandweerboot en een helikopter met thermische camera van de Nationale Politie.

Vermissing 

De jongen was samen met vrienden aan het zwemmen toen hij plotseling verdween. Zijn vrienden sloegen alarm toen ze hem niet meer konden vinden. Zijn kleding werd aangetroffen op de oever van de rivier. De zoektocht wordt bemoeilijkt door de stroming en de diepte van de rivier, maar de hulpdiensten zetten alles op alles om de jongen terug te vinden. De autoriteiten hebben al gevraagd de waterlozingen vanuit het Tous stuwmeer stop te zetten om de zoektocht te vergemakkelijken. Volgens getuigenverklaringen zou de jongen niet goed kunnen zwemmen.

De Júcar rivier

De Júcar rivier ziet er mooi en bij warm weer aanlokkelijk uit om in te springen voor wat verfrissing, maar het is een op punten zeer snelstromende rivier met water dat onverwacht koud kan zijn. De rivier is 509 kilometer lang en begint in de Montes Universales en mondt uit in de Middellandse Zee bij Cullera, in de provincie Valencia.

Veiligheidstips voor zwemmen in binnenwateren

Volgens het Informe Nacional de Ahogamientos van de Spaanse vereniging van reddingswerkers zijn er in 2023 in Spanje 420 mensen verdronken. Daarvan lieten 63 mensen het leven in rivieren, 47 in zwembaden, 231 in de zee en 81 in andere waterplaatsen. Deze aantallen en het tragische incident met het 11-jarige jongentje in de Júcar benadrukken opnieuw het belang van veiligheid bij het zwemmen in rivieren en meren.  Hier zijn enkele essentiële tips voor veilig zwemmen in binnenwateren:

  1. Check de waterkwaliteit: Controleer altijd de zwemwaterkwaliteit voordat je gaat zwemmen. Lokale autoriteiten geven vaak informatie over de veiligheid van zwemlocaties.
  2. Zwemplaatsen: Zwem alleen op aangewezen en veilige zwemplekken. Vermijd zwemmen in onbeveiligde wateren waar gevaarlijke stromingen of verontreinigingen kunnen zijn.
  3. Onderkoeling: Binnenwateren kunnen onverwacht koud zijn. Let op tekenen van onderkoeling zoals rillen, bleke huid, en uitputting.
  4. Veiligheid bij onweer: Zwem nooit tijdens onweer. Water geleidt elektriciteit, en bliksem kan dodelijk zijn.
  5. Geen gevaarlijke stunts: Spring niet van bruggen, rotsen of hoge objecten in onbekend water. Er kunnen verborgen obstakels zijn die ernstig letsel kunnen veroorzaken.
  6. Gezelschap: Zwem bij voorkeur niet alleen. Zorg altijd voor gezelschap zodat er hulp beschikbaar is in geval van nood.

Dit vind je misschien ook leuk