2021 was historisch goed jaar voor Spaanse boekhandelaren

door admin
2021 was historisch goed jaar voor Spaanse boekhandelaren

CEGAL-woordvoerder Álvaro Manso meldde deze resulaten aan de Spaanse nieuwssite Europa Press. Manso benadrukte dat deze stijging in andere jaren ‘ondenkbaar’ was en dat de groei niet te danken is aan een ‘zwak’ 2020 – ondanks de sluiting als gevolg van de pandemie – aangezien de cijfers voor het pandemiejaar de laatste maanden al waren verbeterd.

Stijgende verkopen

Ter gelegenheid van de Dag van de Boekhandel op 11 november jl. heeft CEGAL gegevens verstrekt over de boekverkoop in kleine en middelgrote boekhandels. Tot november was er sprake van een stijging van 13% ten opzichte van 2020. De prognose is voor 2021 is een groei van meer dan 15%.  

Manso legde uit dat de vaste klanten van de boekhandel eind 2020 al vaker een aankoop deden. ‘De vraag was of dit ook in 2021 het geval zou zijn, en het antwoord was ja’, zei hij. Gedurende het jaar waren hier al aanwijzingen voor. 

Boekenevenementen

 ‘De Dag van het Boek, die in de meeste provincies nog te kampen had met capaciteitsbeperkingen, was historisch in termen van verkoop. Er was duidelijk veel belangstelling voor het ter plekke kunnen kopen. Bij de meeste boekenbeurzen gold het hetzelfde, en al liet Madrid niet de cijfers van andere jaren zien, de mensen stonden wel degelijk in de rij. Het waren succesvolle evenementen’, erkende hij.

Situatie blijft kwetsbaar

Niettemin is de situatie van de onafhankelijke boekhandel nog steeds ‘kwetsbaar’. Volgens de laatste door CEGAL opgestelde boekhandelskaart heeft bijna de helft van de 3.208 geregistreerde boekhandels een boekenomzet van minder dan 90.000 euro, wat hen op de rand van overleven plaatst.

Manso legde uit dat er in 2021 een toename van het aantal boekhandels was, vooral in grote steden, terwijl de groei in 2020 ‘nul’ was. ‘2021 laat een bescheiden positief resultaat zien,: desondanks is het goed nieuws,’ benadrukte hij.

Kansen voor 2022

Voor 2022 zijn volgens hem ‘alle tekenen positief’, door een leesplan van Cultuur en een te verwachten stijging van de uitgaven voor bibliotheekaankopen. ‘Ik vind het moeilijk te geloven dat de groeicijfers zich zullen herhalen, er zal een matiging zijn, maar de vooruitzichten blijven goed ’ zei Manso, die ook sprak van een moment van ‘kansen’ voor de boekhandel, met de mogelijkheid om ‘de lezende bevolking vast te houden. ‘Nu is de tijd om dit te realiseren en nu kunnen het ook doen,’ zei hij, voordat hij inging op de huidige situatie van papiertekorten als gevolg van de bevoorradingscrisis.

Dit vind je misschien ook leuk