2022 eindigt voor Spanje als ‘ongekend’ warmste jaar in 107 jaar

door admin
2022 eindigt voor Spanje als ‘ongekend’ warmste jaar in 107 jaar

2022 zal eindigen als een jaar dat zo heet is dat ‘er geen precedent is’ in 107 jaar in Spanje, volgens de Spaanse weerdienst AEMET. Na een ‘historisch’ hete herfst en de op twee na droogste herfst van de eeuw, wordt ook de winter warmer dan normaal.

Vooral op de Balearen, de Canarische Eilanden en in het oosten van het schiereiland is het warmer dan normaal. Voor de neerslag zijn er geen significante verschillen voorspeld. Als de winter eindigt als een warme periode, zou dat het derde opeenvolgende ‘warmer-dan-normale’ seizoen zijn, iets wat voor het eerst sinds er gegevens worden bijgehouden is voorgekomen in 2022, met een warmer-dan-normale zomer en herfst.  

Het is de eerste keer dat Spanje twee opeenvolgende warmere seizoenen heeft gehad, want behalve de zomer was ook de herfst warmer in het hele land. Vooral in het oosten van het schiereiland en op de Balearen was de herfst bijna een verlenging van de zomer. 

Warme herfst

De woordvoerder van AEMET, Rubén del Campo, gaf aan dat de gemiddelde herfsttemperatuur 16,3 graden Celsius (ºC) bedroeg, wat 2 ºC hoger is dan het gemiddelde voor de referentieperiode 1981-2010, waardoor het de warmste herfst in de historische reeks was, samen met 1983. 

September was warm met 0,6 ºC  hoger dan gemiddeld. Oktober was met 3,6 ºC boven het gemiddelde de warmste in de historische reeks; terwijl november zeer warm was, met een positief verschil ten opzichte van het gemiddelde van 1,9 ºC.  De herfst kende weinig dagen die minder warm waren dan normaal voor het seizoen en er zijn geen koude periodes geregistreerd.

Neerslag

Met betrekking tot de neerslag meldde del Campo dat deze herfst ‘zeer droog’ is geweest, de op twee na droogste van de eeuw, met 24 procent minder neerslag dan normaal. Toch is er in de hele historische reeks dertien keer een herfst zijn geweest die nog droger was dan afgelopen herfst. September en oktober waren droog, terwijl november ‘normaal’ was, maar met 24 procent minder neerslag dan gemiddeld.  

De herfst was natter dan normaal in Galicië, het zuiden van Castilië en Leon, Aragon en delen van Andalusië. Op de Canarische eilanden liet de tropische storm ‘Hermine’ de meeste regen in slechts vier dagen vallen, zodat de herfst in de archipel natter was dan normaal. 

Recordjaar

Bovendien is 2022 het warmste jaar sinds er records worden bijgehouden in Spanje, waar de gemiddelde temperatuur voor het eerst in het hele land boven de 15ºC is uitgekomen. Del Campo wees erop dat 2022 – naar verwachting – een gemiddelde temperatuur van 15,3ºC zal bereiken, wat 1,6ºC warmer is dan normaal, iets wat hij als ongekend beschreef.  

‘Het is verreweg het warmste jaar in de historische reeks. Het warmste jaar in minstens 107 jaar’, benadrukte hij. In de loop van het jaar, vooral vanaf mei, zijn er talrijke warme perioden geweest en slechts één koude, begin april. ‘Dertig dagen met recordhitte en slechts twee dagen met recordkou in het hele jaar,’ concludeerde del Campo.  

Droogte 

Anderzijds werd de meteorologische droogte in het najaar niet opgelost en in feite benadrukte del Campo dat Spanje eind november op het punt stond in een situatie van sociaaleconomische droogte terecht te komen, die optreedt na drie opeenvolgende jaren met weinig neerslag, of wel langdurige droogte. In feite zal 2022 een van de droogste jaren zijn sinds er gegevens worden bijgehouden.  

De regens in de eerste twee weken van de op 1 december begonnen klimaatwinter hebben de situatie echter gedeeltelijk, maar niet volledig verlicht. Zo was er in het hydrologische jaar – dat op 1 oktober begon – tot 29 november een geaccumuleerd watertekort van 23 procent, maar sindsdien, tot 19 december, is de situatie omgeslagen en is er een neerslagoverschot van 4 procent. In ieder geval moet het de hele winter overvloedig blijven regenen om de droogte op te lossen. 

Over het hele jaar heeft het 16 procent minder geregend dan normaal. Tot nu toe is 2022 het derde droogste kalenderjaar sinds er gegevens worden bijgehouden, hoewel Del Campo ervan overtuigd is dat de laatste regens de rangschikking nog beïnvloeden en het jaar waarschijnlijk zal eindigen bij de tien droogste van de geschiedenis.

Dit vind je misschien ook leuk