2022 warmste jaar ooit voor Spanje en zeldzaam weersverschijnsel lijkt op komst

door admin
2022 warmste jaar ooit voor Spanje en zeldzaam weersverschijnsel lijkt op komst

Daarmee overtreffen de temperaturen dit jaar de gemiddelden van 2017 en 2020, die de tweede en derde plaats innemen. Bovendien was dit het vijfde minst regenachtige jaar sinds er in Spanje gegevens worden bijgehouden. Het ligt dicht in de buurt van de droogste jaren, die, in deze volgorde, 1981, 2017, 2005 en 1995 waren. Deze context houdt verband met de waarschuwing van AEMET voor een verschijnsel dat zich voor het eerst deze eeuw kan voordoen.

Zoals de weerdienst verklaarde, zijn in de afgelopen 12 maanden ‘wereldwijde temperatuurafwijkingen geconstateerd, zodat het waarschijnlijk is dat de La Niña-episode, die ongewoon hardnekkig en langdurig is, op het noordelijk halfrond tot het einde van de winter zal duren. 

Drie opeenvolgende jaren

Het zou dus de ‘eerste “drievoudige” La Niña-episode van de 21e eeuw zijn, die drie opeenvolgende jaren beslaat’, aldus AEMET, die zich op zijn beurt beroept op de voorspellingen van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

Deze organisatie verklaart in haar laatste rapport over dit verschijnsel dat ‘de waarschijnlijkheid dat La Niña zal aanhouden in de periode van december 2022 tot februari 2023 ongeveer 75% is, en dat percentage is 60% voor de maanden januari tot maart 2023’, aldus de organisatie. 

Gevolgen van grootschalige afkoeling

Zoals de WMO verklaart, is La Niña een koude zeestroom, een verschijnsel dat zorgt voor grootschalige afkoeling van het oceaanoppervlaktewater in het centrale en oostelijke deel van de equatoriale Stille Oceaan. Daarnaast leidt het verschijnsel tot andere veranderingen in de tropische atmosferische circulatie, zoals wind, druk en neerslag. Het heeft over het algemeen weers- en klimaateffecten die tegengesteld zijn aan die van El Niño, de warme fase. 

Hoewel La Niña een natuurlijk verschijnsel is, benadrukt de WMO dat het zich voordoet ‘in een context van klimaatverandering als gevolg van menselijke activiteit, waardoor de mondiale temperaturen stijgen, weersomstandigheden tot extreme niveaus toenemen en de verdeling van de seizoensneerslag wordt beïnvloed’.

Sinds 1950 is er volgens AEMET slechts driemaal een drievoudige La Niña-episode geweest. In het geval van het noordelijk halfrond verlengt een dergelijke aanhoudende episode ‘de omstandigheden die leiden tot droogte en overstromingen’, aldus  secretaris-generaal van de WMO, professor Petteri Taalas. Ook in Spanje heeft La-Niña geleid tot hardnekkige droogte.

Dit vind je misschien ook leuk