42e Editie van stripfestival in Barcelona start met recordaantal kunstenaars

door admin
stripfestival

Het grootste stripfestival van Spanje, Comic Barcelona, is vrijdag van start gegaan in de Fira de Barcelona en duurt tot zondag 5 mei. Er is een recordaantal kunstenaars aanwezig dat albums signeert voor fans. De nadruk in deze editie ligt op cinema.

Het evenement omvat film-marathons georganiseerd door het Sitges Terror en Fantastic Film Festival. Bovendien heeft Comic Barcelona een nieuwe ruimte geïntroduceerd, Zona Utopia, gewijd aan fantasie-, sciencefiction- en horrorstripboeken. Deze nieuwe zone biedt ook een ‘Artists Alley’, waar fans hun favoriete stripboeken kunnen laten signeren of een gepersonaliseerde tekening kunnen vragen aan diverse tekenaars.

Eerbetoon

Er zijn tentoonstellingen die eer bewijzen aan de ‘Mad Max’ strips van George Miller en ‘Blacksad’, met inzichten over hoe deze strips werden gemaakt. Voor jonge stripliefhebbers is er de ‘Comic Kids’ zone, met activiteiten zoals een kindercosplay-catwalk, een concert van Educapop en een escape room.

Het festival eert ook de overleden stripauteur Francisco Ibáñez, de schepper van Mort & Phil, geboren in Barcelona. De Catalaanse hoofdstad heeft Ibáñez eerder geëerd, onder andere met enkele verkeerslichten gebaseerd op Mort & Phil.

Achter de schermen van de stripwereld

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in het gedeelte achter de schermen van de stripwereld zijn er gesprekken door professionals over onderwerpen zoals subsidies, Kunstmatige Intelligentie (AI) en stripvertalingen, evenals panels met kunstenaars.

Posy Simmonds, een Engelse schrijfster en illustratrice voor kranten als The Guardian en The Times, is een van de kunstenaars die aanwezig is voor signeersessies. “Het is geweldig, ik kijk er echt naar uit om het publiek te ontmoeten”, vertelde Simmonds aan Catalan News.

Comic Barcelona, voorheen bekend als “Salón Internacional del Cómic de Barcelona”, is een van de grootste en meest belangrijke stripfestivals in Spanje. Het evenement wordt gehouden in de Fira Barcelona Montjuïc en trekt fans van stripboeken, illustraties, manga, en aanverwante popcultuur uit heel Europa en daarbuiten. Comic Barcelona richt zich niet alleen op entertainment, maar ook op de industrieaspecten van de stripwereld. Er zijn sessies en panels die zich richten op onderwerpen als uitgeven, stripboekcreatie en de invloed van technologie in de stripindustrie. Elk jaar worden er speciale thema’s belicht, zoals de invloed van strips in andere media, zoals films en videogames. Vorig jaar trok de stripboekenbeurs 110.000 bezoekers en die konden terecht in 208 stands.

Lees ook: Duik in de aantrekkingskracht en waanzin van de Amerikaanse droom in Barcelona

Dit vind je misschien ook leuk