Duik in de aantrekkingskracht en waanzin van de Amerikaanse droom in Barcelona

door admin
Suburbia Amerikaanse droom

In Barcelona kun je tot september meer te weten komen over de allure en het delirium van de Amerikaanse droom. Het Centrum voor Hedendaagse Cultuur van Barcelona (CCCB) organiseert de interessante expositie ‘Suburbia, building the American Dream’. Over de invloed van de Noord-Amerikaanse middenklasse voorsteden, de suburbs, op de artistieke en culturele verbeelding.

De helft van de Amerikaanse bevolking woont in een voorstad. Zo een suburb is vaak een mengeling van stedelijk en landelijk leven. Het belichaamt zowel aspiraties als tegenstrijdigheden en vormt waarden en beelden. De nieuwe tentoonstelling in het CCCB in Barcelona onderzoekt de geschiedenis en culturele impact van deze middenklasse voorsteden vanaf eind 19e eeuw tot heden. De complexe realiteit van de Amerikaanse droom wordt daarin mooi blootgelegd, met al zijn nuances en complexiteiten. Inspiratie voor de titel ‘Suburbia’ kwam uit het gelijknamige fotoboek van Bill Owens uit 1973,

De evolutie van voorsteden

De ontwikkeling van deze Amerikaanse voorsteden wordt verkend. Beginnend met de introductie van spoorvervoer. Die maakte de creatie van Brooklyn mogelijk. Dat was de eerste voorstad voor de bovenklasse De uitbreiding van de voorsteden ging door met de verlenging van tramlijnen. In de jaren ’50 piekte deze met het steeds wijder verspreide autobezit. Ook zochten naoorlogse gezinnen meer ruimte en trokken naar de suburbs. De bezoeker wordt geleid langs de “bourgeois utopie”, de “democratisering van huisvesting” via geprefabriceerde huizen. De geïllustreerde geschiedenis werpt ook licht op uitdagingen voor huisvrouwen en angsten voor sociale onrust die leidden tot zwaarbewapende huishoudens.

Van ‘Disturbia’ tot ‘McMansion Hell’

Het ‘Disturbia’-deel van de tentoonstelling belicht de angst voor het leven in de voorsteden. In het ‘Color of Paradise’-gedeelte krijg je een kijkje in de strijd van niet-witte gezinnen die naar de voorsteden verhuizen. Het ‘McMansion Hell’-gedeelte illustreert de excessen van rijke huiseigenaren die extravagante, oversized huizen bouwden. Deze huizen kosten miljoenen en kunnen tot 16.000 vierkante voet groot zijn. Ze worden vaak gebouwd zonder professionele input en dat resulteert in keukens die lijken op tv-sets en woonkamers die meer weg hebben van hotellobby’s.

Een rijke collectie

De tentoonstelling omvat een breed scala aan items. Van 19e-eeuwse schilderijen tot moderne sculpturen die de ineenstorting van het model van het voorstedelijk leven afbeelden. Het bevat schilderijen van de Sevilliaanse kunstenaar Alberto Ortega. Hij legt voorstedelijke nachtscènes in olie vast. Ook zijn tv-series te zien van de jaren ’50 tot nu. Verder ook historische advertenties die huiseigendom boven huren promoten, en vintage grasmaaiers, wasmachines, blenders, koelkasten en broodroosters. Ook inbegrepen zijn diverse boeken en tijdschriften, zoals een Life magazine-editie met tips voor overleven bij een nucleaire aanval op de cover.

Reflectie op onze steden

CCCB-directeur Judit Carrera viert het 30-jarig bestaan van het cultureel centrum. Met Suburbia wil ze de rol van steden in de huidige culturele discussie benadrukken. Ze ziet de tentoonstelling als een reflectie op onze steden en hun maatschappelijke impact. Komende programma’s van het CCCB omvatten Amerikaanse stemmen, discussies over Catalonië, en een filmserie in augustus.

Suburbs in Catalonië

Na het Amerikaanse deel presenteert de tentoonstelling ook perspectieven op het fenomeen suburbs in Catalonië. Dat gebeurt in samenwerking met geograaf Francesc Muñoz. Van eengezinswoningen in de buurt van Barcelona voor weekendjes weg tot halfvrijstaande huizen: de uitdagingen van de wildgroei in de buitenwijken zijn overal duidelijk aanwezig.

Lees ook: Naakt kunst ervaren in een museum in Barcelona

Dit vind je misschien ook leuk