Naakt kunst ervaren in museum in Barcelona

door admin
Naakt kunst ervaren in museum in Barcelona

Tot 31 december is daar een unieke expositie te zien die grootformaat foto’s van de kunstenaar Luigi Spina toont. Hij legde de anatomische details van de beroemde Bronzen van Riace, meesterwerken van klassieke Griekse kunst, vast. Het doel van het museum en de kunstenaar is om bezoekers een dieper niveau van empathie en connectie met de kunstwerken te laten voelen.

“De Bronzen van Riace zijn van iedereen en tegelijkertijd van niemand. Het is mijn taak als fotograaf om de context te benadrukken”, legt Spina uit aan El País.

De begeleiding van een naakte kunstkenner

Irene Vicentes Salas, kunsthistorica, actrice en toneelschrijfster, fungeert als gids en biedt in al haar letterlijke naaktheid de nodige uitleg. “Er ontstaat een zeer bijzondere relatie met de beelden van de naakte stukken en het verbaasde me hoe snel eeuwen van valse vooroordelen verdampen,” vertelt ze in El País.

Praktische zaken

De tentoonstelling loopt tot 31 december en de toegangsprijs is zeven euro. De ruimte is beperkt en de activiteit vindt plaats achter gesloten deuren, zodat de naakte bezoeker niet met geklede mensen in aanraking komt. Naaktheid is overigens optioneel; bezoekers kunnen er ook voor kiezen om hun kleding aan te houden.

Het museum bevestigt dat schoenen om veiligheidsredenen wel aan moeten blijven, maar verder nodigt het je uit om alle remmingen los te laten en op een vernieuwende manier van kunst te genieten. Het is een unieke kans voor doorgewinterde nudisten of nieuwsgierige kunstminners om te ontdekken hoe kunst aanvoelt zonder kleding als barrière. 

De Bronzen van Riace

De Bronzen van Riace zijn twee levensgrote Griekse bronzen beelden die de lichamen van naakte, bebaarde krijgers vertegenwoordigen. Ze werden ontdekt in de zomer van 1972 voor de kust van Riace Marina in de provincie Reggio Calabria, Italië. De beelden, vaak aangeduid als “Riace A” en “Riace B,” zijn vermoedelijk gemaakt in de 5e eeuw v.Chr. en zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven.

Lees ook: Eerste museum gewijd aan ‘verboden kunst’ geopend in Barcelona

Dit vind je misschien ook leuk