Aantal covid-gevallen in Spanje neemt toe

door admin
Aantal covid-gevallen in Spanje neemt toe

Dinsdag heeft het ministerie van Volksgezondheid het hoogste percentage ziekenhuisbezetting door covid geregistreerd sinds afgelopen februari. Het aantal covid-gevallen neemt eveneens toe.

De ziekenhuisbezetting in Spanje stijgt deze dinsdag tot 6,35%. Op 23 februari was dat percentage 6,64%. Volgens gegevens verstrekt door de autonome gemeenschappen zijn bovendien 50.235 nieuwe gevallen van coronavirus geregistreerd. 23.706 gevallen betreffen mensen ouder dan 60 jaar. 

Ook de incidentie van mensen ouder dan 60 jaar is met 40 punten gestegen. Dat betekent dat er 653,25 gevallen per 100.000 inwoners zijn in vergelijking met de 612,39 gevallen die afgelopen vrijdag door minister Darias van Volksgezondheid werden gemeld. 122 meer sterfgevallen door covid-19 zijn gemeld. De afgelopen week werden hiervan 160 geregistreerd. 

Ziekenhuis

Momenteel zijn er in heel Spanje 7.793 patiënten opgenomen voor covid-19 (vergeleken met 6.763 een week geleden) en 361 liggen op een IC (342 werden afgelopen dinsdag geregistreerd).

De ziekenhuisbezetting door covid-19 stijgt naar 6,3% vergeleken met 5,5% vorige week. Het gaat om 1.005 meer opnames dan vrijdag. ç

De hoogste ziekenhuisbezetting als gevolg van covid is in de regio Madrid met 11%, gevolgd door Castilla-La Mancha (9,61%), Baskenland (7,59%), Catalonië (7%) en Castilla y León (6,89%). In die regio’s ligt het percentage ziekenhuisopnames boven het landelijk gemiddelde.

Bekijk ook: Update covidmaatregelen en vereisten om Spanje binnen te komen

De stijging van de ziekenhuisbezetting is nu ook te zien op de intensive care-afdelingen met iets meer dan 4% en 361 opnames. Wat regio’s betreft is ook hier het hoogste percentage in Madrid (7,20%), Catalonië (7,26%) en Baskenland (6,91%).

Coronamaatregelen binnen Spanje

Vrijwel alle maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn opgeheven in Spanje. Het covid-certificaat wordt momenteel nog onderhouden door Aragón (ziekenhuizen, bejaarden- en verpleeghuizen), de Canarische Eilanden (alleen voor nationale toeristen), de Valenciaanse Gemeenschap (bejaarden- en verpleeghuizen) en Melilla (ziekenhuizen en verpleeghuizen).

Het Covid-certificaat is het document dat bewijst dat een persoon het volledige vaccinatieschema tegen het coronavirus heeft of de infectie in het laatste half jaar heeft overwonnen. Ook is er de mogelijkheid om met een diagnostische test (PCR of antigeen) te bewijzen dat iemand niet besmet is in de voorgaande dagen. In de regio’s Aragón en Valencia is het covid-paspoort verplicht bij het betreden van ziekenhuizen, bejaardenhuizen en verpleeghuizen.

Mondkapjes

Mondkapjes dienen alleen nog gedragen te worden in apotheken, ziekenhuizen, gezondheidscentra en bejaarden- en verpleeghuizen. Ook in alle vormen van openbaar vervoer is een mondkapje officiieel nog verplicht. Verder raden de gezondheidsautoriteiten aan een mondkapje te dragen als je symptomen van een covid-besmetting vertoont. 

Dit vind je misschien ook leuk