Spanje tweede populairste land voor toeristen

door admin
Spanje tweede populairste land voor toeristen

Deze conclusie werd vorige week getrokken door de World Tourist Organisation (UNWTO) van de Verenigde NAties. Deze wijt de daling van de VS aan het Trump-effect dat al de ‘Trump slump’ wordt genoemd. De definitieve cijfers zullen echter pas in het voorjaar worden gepubliceerd. 

Ook vanuit Spanje zelf worden de positieve berichten bekrachtigd. De Spaanse premier Rajoy gaf aan dat 2017 opnieuw een supergoed jaar is geweest voor de toeristische sector in zijn land. De toeristen gaven gezamenlijk 12 procent meer uit dan vorig jaar tot een totaal van 87 miljard euro. Dit ondanks de onrust rond de politieke situatie in Catalonië en de terroristische aanslag in Barcelona waarbij 14 mensen om het leven kwamen en 130 gewonden vielen. HIerdoor was er een daling in het aantal toeristen in de tweede helft van het jaar naar het noordoosten van Spanje te zien.

Recordjaar

De Spaanse toeristische organisatie Exceltur verwacht dat 2017 opnieuw een recordjaar is wat aantal toeristen betreft. Tot de definitieve cijfers bekend zijn gaat men ervan uit dat er 82 miljoen toeristen naar Spanje zijn gekomen. Exceltur verwacht ook in 2018 een groei op dit vlak van 3,3 proent. Alleen als de onrustige situatie in Catalonië voortduurt kan die groei afremmen tot 2,8 procent. 

Met 82 miljoen bezoekers steeg het aantal toeristen met 8,9 procent ten opzichte van 2016. De krant El País trekt op basis van deze gegevens al de conclusie dat Spanje de tweede populairste toeristische bestemming ter wereld is en dat de VS op nummer drie staat. 

Het aandeel van het toerisme in Spanje van het bbp is 11,5 procent en 134 miljard euro. De groei van deze sector leverde Spanje het afgelopen jaar ruim 77.000 banen op. 

Crisis Catalonië

De crisis in Catalonië had wel een duidelijk gevolg voor het aantal toeristen uit Frankrijk. Dit daalde in oktober en novemner met 19,7 procent. Ook het aantal Duitsers daalde (-14%) en het aantal Britten daalde (-8%). HEt aantal toeristen uit zowel Noord- als Zuid-Amerika groeit. Met name vanuit Argentinië was de groei duidelijk met 74 procent. Uit de VS kwamen 18,2 procent meer toeristen.

Turkije trekt weer aan

Dit jaar wordt een lagere groei van het aantal toeristen naar Spanje verwacht doordat Turkije als bestemming weer aantrekt, nadat dit was ingestort als gevolg van diverse terroristische aanslagen en de vluchtelingenproblematiek. 

Dit vind je misschien ook leuk