Nieuw: hoge boetes voor in de steek laten of mishandelen huisdier in Spanje

door admin
Nieuw: hoge boetes voor in de steek laten of mishandelen huisdier in Spanje

Spanje heeft geen al te goede naam wat betreft dierenbescherming. Dit imago wordt niet geholpen doordat jaarlijks alleen al 140.000 honden in de steek worden gelaten door hun baasjes. Met een wijziging van de wet uit 1990 wil Spanje in het opzicht van de bescherming van huisdieren andere moderne Westerse landen wat meer naderen. Een degelijke juridische ondersteuning ontbrak tot nu toe. 

Het mishandelen of in de steek laten van een huisdier wordt met de wijziging gezien als zware overtreding in het Spaanse strafrecht. Iemand kan er zelfs voor achter de tralies belanden. Civielrechtelijk zijn de boetes anders per autonome regio. Zo is de maximale boete in Murcia voor het mishandelen of in de steek laten van je hond 3005 euro, maar in Asturias kan dit oplopen tot maar liefst 90.000 euro, zo schrijft de Spaanse editie van Blastingnews.com

De nieuwe wettekst verbiedt ook het afmaken van dieren in asiels en andere opvangcentra. Vaak worden dieren als er geen nieuw baasje wordt gevonden na tien tot twintig dagen afgemaakt. 

Als de politie of andere autoriteiten nu een hond vinden, tracht men eerst de eigenaar op te sporen via de chip die elke hond in Spanje verplicht is te dragen. De eigenaar krijgt dan een termijn om zijn dier op te halen. Komt hij binnen die periode niet opdagen, dan wordt er van uit gegaan dat het dier in de steek is gelaten. De hond wordt naar een opvang gebracht en men start een juridische procedure tegen de eigenaar. 

Dit vind je misschien ook leuk