Woede over de dood van een mishandeld paard tijdens Feria Sevilla

door admin
Woede over de dood van een mishandeld paard tijdens Feria Sevilla

Volgens een opgeroepen dierenarts leed het dier aan koliek en had de hele dag geen eten gekregen van zijn eigenaar. Tussen 19 en 20 uur zakte het dier in elkaar. Zowel de eigenaar als omstanders probeerden het nog tevergeefs te helpen door alle teugels te verwijderen en het te ontkoppelen van de koets.

De Spaanse dierenrechtenorganisatie Ayadena eist naar aanleiding van het indicent een betere behandeling voor paarden tijdens feria’s. Het is namelijk niet de eerste keer dat een paard sterft tijdens de feria van Sevilla of feria’s in andere plaatsen. Via sociale media verspreidde de organisatie een video waarin het paard te zien is al liggend op de grond met ademhalingsproblemen voordat het sterft.

Volgens dierenrechtenorganisatie Pacma Sevilla wist de eigenaar dat het paard ziek was en had het dier zelfs medicijnen toegediend zodat het de feestelijkheden zou volhouden. Op de Facebookpagina heeft Pacma een video geplaatst waarin te zien is hoe het dier in elkaar zakt en overlijdt. ‘Hoe is het mogelijk dat in deze weersomstandigheden zoiets gebeurt? Door mishandeling, door het moeten lopen van talloze rondjes voor een koets vol met mensen. De houding van velen die koetsen met paarden als taxi contracteren zodat iedereen hen daarop kan zien’, zo is het commentaar van Pacma op de website. 

De lokale politie in Sevilla heeft de eigenaar van het paard aangegeven voor mishandeling op basis van claims dat het dier de hele dag niet zou hebben gegeten. Hiervoor kan de eigenaar een boete krijgen van 1.500 euro en eventueel aanvullende sancties. Verder heeft de politie andere eigenaren van paarden verzocht alleen gezonde dieren mee te nemen naar de feria en voor voldoende eten en drinken te zorgen. Vooral omdat de komende dagen de temperaturen zullen stijgen. Tevens wees de politie op de aanwezigheid van dierenartsen en drinkbakken die dit soort tragische incidenten moeten helpen voorkomen.

Een dag na het incident op maandag werden drie paarden van het feriaterrein verwijderd. Een vertoonde uitdrogingsverschijnselen, een ander had een wond en het derde paard weigerde nog verder een koets te trekken. 

Veel mensen staken hun woede over de dood van ‘weer een paard tijdens de feria van Sevilla’ niet onder stoelen of banken op sociale media als Twitter en Facebook. ‘Er is een paard doodgegaan nadat het de hele dag mensen moest vervoeren over de feria, zonder dat zijn eigenaar hem ook maar een gram eten heeft gegeven. Ondertussen feesten de ezels die op zijn rug zaten vrolijk verder’, zo schrijft @PabloMM op Twitter.

Dit vind je misschien ook leuk