Spaanse rappar Valtonyc vlucht naar buitenland om aan cel te ontsnappen

door admin
Spaanse rappar Valtonyc vlucht naar buitenland om aan cel te ontsnappen

Valtonyc is inmiddels niet meer in Spanje. Hij is gevlucht voor justitie om in het buitenland de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, zo melden bronnen in de Spaanse media. Het is nog niet zeker waar de rapper zich uiteindelijk zal vestigen, maar het vermoeden is in België of Zwitserland.

Deze donderdag liep de termijn van tien dagen af waarbinnen Valtonyc zich bij de gevangenis moest melden. Hij kon zelf kiezen in welke plaats in Spanje hij dat zou doen, maar de artiest besloot het bij geen enkele gevangenis te doen. Ondanks de termijn van tien dagen, kon hij zich ondertussen vrij door Spanje bewegen. Wel werden zijn gangen door de politie in de gaten gehouden. Toch wist hij ongezien het eiland Mallorca, waar hij woont, te verlaten. 

Dit lukt mede dankzij een actie die hij op touw had gezet, waarbij zijn volgers en fans massaal tickets op zijn naam kochten voor vluchten naar verschillende bestemmingen. Een geslaagde actie om de autoriteiten op een dwaalspoor te brengen. De rapper zou al tien dagen niet meer op het eiland zijn en de Spaanse politie heeft het nakijken. De muzikant is nu alleen nog maar te volgen via diverse sociale mediakanalen.  

‘Morgen is de dag. Morgen gaan ze de deur forceren van mijn huis om me in de gevangenis te stoppen. Voor een aantal songs. Morgen gaat Spanje opnieuw ridicuul doen. Ik ga het ze niet zo gemakkelijk maken. Ongehoorzaamheid is legitiem en ook een verplichting ten opzichte van deze fascistische staat. Hier geeft niemand op’, zo schreef Valtonyc op zijn Facebookpagina.

Valtonyc’s advocaat, Juan Manuel Olarieta heeft zich inmiddels tot het Internationaal Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gewend. Daar diende hij een hoger beroep in met het verzoek tot nietigverklaring van de twee Spaanse veroordelingen op grond van het feit dat juist de fundamentele rechten van de rapper zijn geschonden.

In Spanje werd dit jaar ook de rapper Pablo Rivadulla alias Pablo Hásel veroordeeld tot twee jaar gevagenisstraf wegens verheerlijking van terrorisme via een aantal tweets en in een songtekst. Deze man moest eveneens een boete betalen van 24.300 euro.

Niet alleen muzikanten en burgers in Spanje, maar ook het internationale netwerk ter verdediging en bevordering van vrijheid van meningsuiting  IFEX ziet zorgelijk toe op de wekelijkse nieuwe bewijzen van het verslechterde klimaat in Spanje op dit vlak. 

Lees ook: Is de Spaanse vrijheid van meningsuiting in het geding?

Dit vind je misschien ook leuk