Wethouder Vox haalt buste Islamitische heerser Abderraman III weg

door admin
Wethouder Vox haalt buste Islamitische heerser Abderraman III weg

Volgens bronnen bij de gemeente, nu een coalitie tussen Vox, PP en Ciudadanos) bestond er verdeling over het beeld op het meest representatieve plein in het dorp onder de inwoners. Daarom is besloten de buste te verplaatsen naar een tentoonstelling over het kasteel. ‘We willen een verenigd dorp en vinden daarom dat op het plein symbolen moeten komen waar iedereen zich mee kan identificeren’, zei een bron binnen de gemeente tegen de krant ElDiario.es.

De link tussen Abderraman III (891-961) en Cadrete is dat hij er in 935 zijn troepen legerde tegenover het fort van de plaats. Vanuit daar wilde hij Zaragoza bezetten. Daartoe liet hij eveneens het huidige kasteel van Cadrete bouwen. 

Volgens historicus José Luis Corral, die een boek schreef over Abderraman III en het kalifaat van Córdoba, zit er absoluut geen historische logica in het besluit van de Vox-bestuurder om het beeld te verwijderen. ‘Abedrraman III was net als Alfonso VI van León. In de Middeleeuwen waren alle monarchen dictators. Het waren zeer zeker geen democraten, want van democratie begreep men in de 10de eeuw nog niets.’

De geschiedkundige legt verder uit dat er helemaal geen sprake is geweest van een inval door miljoenen Arabieren op het Iberische Schiereilandin de 8ste eeuw. ‘Er waren bijna geen Arabieren in die tijd. Ze kwamen hier aan en koloniseerden het gebied gedurende een lang proces van islamisering van de autochtone inwoners.’ Corral noemt de motieven achter de actie van Vox ‘geschiedvervalsing voor politieke doeleinden’ en vindt het niet kunnen om een idee uit het Spanje van nu te projecteren op de 10de eeuw. In de 10de eeuw bestond Spanje namelijk helemaal niet. 

Bovendien was de kalief ‘Spaanser dan de Visigothische koningen en zoon, kleinzoon, achterkleinzoon en achter-achterkleinzoon van de oorspronkelijke inwoners’, zegt Corral. Hij had blauwe ogen en had blond, bijna rossig, haar en bijna geen Arabisch bloed. Slechts nog een klein restje van zijn verre voorvader Abderraman I die negen generaties eerder als eerste vanuit het Midden-Oosten naar Spanje kwam . 

Abderraman III

In 912 kwam Abd al-Rahman III, de achtste onafhankelijke emir aan de macht. Hij weekte zich los van Bagdad, riep zichzelf uit tot kalief met als eretitel ‘leider van de gelovigen’ en zorgde gedurende de 45 jaar dat hij aan de macht was voor een grote bloei van economie en cultuur. Hij liet de paleisstad Medina al-Zahra bouwen even buiten Córdoba, dat destijds de tweede stad van de toen bekende wereld was met ruim 100.000 inwoners en een verfijnde cultuur. 

Dit vind je misschien ook leuk