Groot protest aangekondigd bij voetbalklassieker ‘El Clasico’ in Camp Nou

door admin
Groot protest aangekondigd bij voetbalklassieker 'El Clasico' in Camp Nou

Tsunami Democratic deed de oproep via een uitgebreid netwerk aan sociale mediakanalen. De portestgroep die op anonieme wijze opereert, pleit voor Catalaanse onafhankelijkheid en werd gevormd en georganiseerd in de aanloop naar het definitieve oordeel over de rechtszaak tegen de leiders van de onafhankelijkheid van Catalonië afgelopen oktober. Direct na het vonnis waarin hoge gevangenisstraffen voor Catalaanse politieke leiders werden uitgedeeld, wist de actiegroep ervoor te zorgen dat de luchthaven El Prat van Barcelona grotendeels plat kwam te liggen. 

Eerder vroeg Tsunami Democratic al om medewerking van beide voetbalclubs om op de tribunes op goed zichtbare manier een oproep te plaatsen tot de dialoog die de Spaanse centrale regering volgens het platform uit de weg gaat. Daarom volgde er een oproep aan iedereen die achter de missie van Tsunami Democratic staat om op 18 december om 16 uur, vier uur voor aanvang van de wedstrijd, samen te komen op vier punten vlakbij Camp Nou, het stadion van FC Barcelona waar woensdag 18 december de klassieker van de Spaanse Liga wordt gespeeld. Volgens bronnen bij de protestgroep hebben zich al 18.000 mensen aangemeld. 

Tsunami Democratic schrijft in een verklaring die op verschillende sociale mediapagina’s werd gepubliceerd dat het ‘in een exceptionele situatie nodig is om op exceptionele wijze op te treden’ en ‘op dit moment wordt een belangrijk deel van de Catalaanse bevolking uitgesloten om ideologische redenen. Ze kunnen zowel hun grondrechten als hun recht op zelfbeschikking niet uitoefenen zonder onderdrukking’, aldus Tsunami Democratic.

Politie past mankracht aan

In reactie op de oproep tot massaal protest zet de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra extra eenheden van de oproerpolitie in om de voetbalwedstrijd zo normaal mogelijk door te kunnen laten gaan en de veiligheid van iedereen die erbij betrokken is te kunnen garanderen.

Dit vind je misschien ook leuk