
De nieuwe wet, die bekend staat als ‘Sólo sí es sí’ (alleen ja is ja), werd voorgesteld door de Minister van Gelijkheid, Irene Montero. In het wetboek van strafrecht is er geen verschil meer tussen misbruik en seksueel geweld en zal de toestemming van het slachtoffer voortaan centraal staan. De nieuwe wet zorgt ervoor dat er in de meest ernstigste gevallen, zoals bij verkrachting, gevangenisstraffen tot wel vijftien jaar kunnen worden opgelegd.
ADVERTENTIE
Slachtoffers seksueel geweld gelijk aan slachtoffers terrorisme
De huidige wet 35/1995 betreffende hulp en bijstand aan slachtoffers van (seksueel) geweld zal worden verruimd waardoor er niet alleen hulp en bijstand zal worden geboden maar de Spaanse overheid het slachtoffer ook schadeloos stelt. Hiermee staan slachtoffers van seksueel geweld gelijk aan slachtoffers van terrorisme.
Oprichting crisiscentra in Spanje maatregel van nieuwe wet
Feitelijk komt deze maatregel erop neer dat slachtoffers van seksueel geweld recht hebben op middelen die erop gericht zijn om hen lichamelijk, psychisch en sociaal te helpen herstellen met steun van de Spaanse overheid, net als dit het geval is bij terrorisme. Een van de maatregelen van deze wet - het creëren van crisiscentra waar slachtoffers 24 uur per dag terecht kunnen – werd eerder al bekend gemaakt door Irene Montero.
Toestemming van slachtoffer staat centraal
Bronnen van het Ministerie vertellen dat de nieuwe Sólo sí es sí-wet niet langer meer draait om termen als seksueel geweld en misbruik, maar dat het wordt omgekeerd en dat het slachtoffer centraal staat. Als het slachtoffer geen toestemming heeft gegeven voor hetgeen hem of haar is aangedaan, dan treedt deze wet in werking. In de wet wordt ‘toestemming’ als volgt gedefinieerd: ‘Er is sprake van geen toestemming als het slachtoffer niet vrijwillig, niet overtuigend of in strijd met diverse omstandigheden zijn of haar wens heeft geuit om deel te nemen aan de handelingen.’
Grijs gebied in nieuwe wet
Dit is de letterlijke tekst die is opgenomen in de nieuwe wet die moet afrekenen met gendergeweld in Spanje. Desalniettemin is nog onduidelijk hoe het onderdeel ‘wel of geen toestemming’ hard gemaakt moet worden tegenover een rechter.
Een ander grijs gebied binnen deze wet is het begrip ‘seksuele intimidatie’. Het Ministerie van Gelijkheid vertelt dat ze de ernstigere gedragingen op dit vlak gerechtelijk willen vervolgen door deze zaken te typeren als ‘lichte seksistische pesterijen’ die op straat voor kunnen komen. Overtreders kunnen in deze gevallen gevangenisstraffen, taakstraffen of boetes opgelegd krijgen, afhankelijk van de ernst van de overtreding.