Felle protesten tegen komst luxe hotel op laatste ongerepte strand Tenerife

door admin
Felle protesten tegen komst luxe hotel op laatste ongerepte strand Tenerife

De druk van de bevolking en andere activistische groeperingen op de lokale overheid neemt de laatste week steeds verder toe. Het dagblad van de Canarische eilanden El Salto meldt dat deze protesten een laatste poging van tegenstanders zijn om de bouw van het vijfsterrenhotel – en daarmee het massatoerisme – weg te houden van een van de laatste ongerepte stranden van Tenerife.  

Goedkeuring al in 2016, bouw pas vorig jaar gestart

Op 3 juni 2016 keurde et gemeentebestuur de bouw van een luxe hotel vlak naast het beschermde natuurgebied van Playa de la Tejita al goed. Het doel was om de bouw van La Tejita Beach Club binnen twee jaar af te ronden, maar de werkzaamheden zijn afgelopen zomer pas gestart. Het hotel zal beschikken over 342 luxe kamers verdeeld over drie verdiepingen voor in totaal 883 gasten.

Protesten en juridische strijd duren al 5 jaar

Al bijna vijf jaar vinden er protesten plaats tegen de komst van dit hotel aan het strand van La Tejita. Milieugroeperingen vechten de bouw al jaren juridisch aan vanwege de ‘criminele en omstreden procedures’ waarvan volgens hen gebruik is gemaakt. Ook politieke groeperingen en andere raadsleden die zich inzetten voor het klimaat hebben de afgelopen dagen weer opgeroepen tot het stilleggen van de werkzaamheden.

De bouw wordt beschouwd als illegaal, onder andere omdat het hotel naast een beschermd gebied wordt gebouwd en omdat het op 20 meter van de kustlijn wordt gebouwd terwijl Spaanse kustwetten aangeven dat dit niet is toegestaan.

Regiobestuur kijkt andere kant op uit angst voor financiële consequenties

El Diario meldde op 20 juni dat de lokale overheden de verantwoordelijkheden afschuiven waarbij wordt gemeld dat zij niet over het vermogen beschikken om het bouwproject stil te leggen. Volgens de nieuwssite heeft dit ongetwijfeld te maken met de financiële kosten die om de hoek komen kijken zodra de bouw wordt gestaakt, vooral aangezien alle benodigde vergunningen al zijn afgegeven.

Dit vind je misschien ook leuk