Spanje stapje dichterbij euthanasiewet

door admin
Spanje stapje dichterbij euthanasiewet

De meerderheid van de parlementsleden stemden gisteren voor het legaliseren van stervensbegeleiding in Spanje. Dit ondanks de twee ingediende amendementen vanuit Vox en de Partido Popular.

Discussie over opnemen euthanasie in Spaans zorgsysteem

Naast het feit dat de twee partijen het niet eens zijn met het ‘legaliseren van euthanasie’, is er ook een discussie ontstaan over feit dat euthanasie moet worden opgenomen in het nationale zorgsysteem van Spanje en dus zal worden gefinancierd met publieke middelen.

Vox en Partido Popular komen met loze amendementen

Vox en de PP zijn fel tegenstander van euthanasie en probeerden de komst van de eerste euthanasiewet in Spanje te voorkomen door een alternatief voor te stellen in de vorm van een wet over palliatieve zorg in plaats van euthanasie. Volgens de socialisten en de voormalig minister van Volksgezondheid Carcedo had het alternatief van Vox en de PP niets te maken met euthanasie aangezien palliatieve zorg al sinds 2006 is gereguleerd in de Spaanse zorg. De voorstellen van de twee tegenstanders werden dan ook afgewezen door de overige congresleden.

Spanje stapje dichterbij legaliseren euthanasie

De door de PSOE ingediende euthanasiewet zal dan ook verder worden uitgewerkt en zal vooralsnog op 16 september worden gepresenteerd. Ondanks het feit dat er op dit moment groen licht is gegeven voor het verder uitwerken van de wet, betekent dit nog niet dat er een euthanasiewet in Spanje zal komen. Wel is nu de eerste stap gezet waarmee de strafwet in Spanje kan worden aangepast, zodat de begeleiding of hulp bij het vrijwillig beëindigen van een leven niet meer strafbaar is volgens de Spaanse wetgeving.

Lees ook: Spaans parlement keurt euthanasiewet goed

Dit vind je misschien ook leuk