Conflict tussen regio Madrid en regering Spanje over nieuwe maatregelen

door admin
Conflict tussen regio Madrid en regering Spanje over nieuwe maatregelen

De meerderheid van het landelijk overlegorgaan over de gezondheidscrisis waarin alle autonome regio’s zitting hebben stemde voor het besluit dat daarop donderdag werd gepubliceerd in het staatsblad BOE. President Ayuso van Madrid maakte donderdagochtend een draai en gaf aan te twijfelen aan de rechtsgeldigheid van de restricties vanwege het gebrek aan unanimiteit om vervolgens haar twijfels voor te leggen aan advocaten. 

Met de nieuwe regels wordt de bewegingsvrijheid van inwoners van hoofdstad Madrid en negen andere Madrileense gemeentes verder beperkt per zaterdag 3 oktober om 00.00 uur. Dit zijn Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Móstoles en Parla.

Welke criteria worden gehanteerd voor extra maatregelen?

Deze steden voldoen aan de drie criteria voor extra maatregelen: Allereerst moet in de laatste 14 dagen sprake zijn van minstens 500 positief geteste gevallen per 100.000 inwoners. Ten tweede moet het percentage positieve tests hoger zijn dan 10 procent van het totaal en tot slot moet 35 procent van de bedden op de afdelingen intensieve zorg (ic’s) bezet zijn door patiënten die het coronavirus hebben.

Welke maatregelen gaan gelden?

Het gaat om de volgende beperkende maatregelen op het gebied van mobiliteit, sociale contacten en capaciteit: Speeltuinen en parken worden gesloten; de toegang tot en het verlaten van de steden wordt beperkt tot noodzakelijke verplaatsingen; in kerken en bij andere religieuze bijeenkomsten mag maximaal een derde van de normale capaciteit bezet zijn; bij uitvaartdiensten binnen maximaal 10 personen en buiten maximaal 15; horecagelegenheden mogen maximaal de helft van de normale capaciteit toelaten in binnenruimtes en 60 procent buiten op het terras; bars en restaurants moeten uiterlijk om 23.00 uur dicht; voor winkels geldt een maximale capaciteit van 50 procent en deze moeten uiterlijk om 22.00 uur sluiten.

Geen unanimiteit

Madrid, Galicië, Catalonië, Andalusië en Ceuta stemden tegen de invoer van de extra beperkende maatregelen en Murcia onthield zich van een stem. Deze regio’s vinden dat de maatregelen voor verwarring zorgen en dat Spanjaarden behoefte hebben aan centraal gecoördineerde maatregelen die gelden voor het hele land.

Ayuso: “Het besluit is niet bij consensus genomen zoals wel in artikel 14.1 is afgesproken. Wettelijk gezien is het besluit dus niet geldig”. Minister Illa liet echter weten dat 70 procent van de aanwezigen, dus de meerderheid, wel achter het besluit staat en het daarom rechtsgeldig is en Ayuso zich hieraan heeft te houden. 

De regio Madrid heeft de slechtste cijfers met betrekking tot het virus. Er zijn 3.814 nieuwe gevallen geregistreerd, waarvan 1.205 in de afgelopen 24 uur en in die tijd waren er 52 doden met Covid-19 te betreuren. De virusincidentie van de regio is de hoogste van Spanje en ligt op 735 positieven per 100.000 inwoners.

Dit vind je misschien ook leuk