Spaans recyclebedrijf met groen imago blijkt wolf in schaapskleren

door admin
Spaans recyclebedrijf met groen imago blijkt wolf in schaapskleren

Ecoembes is verantwoordelijk voor het beheer van de heffingen voor de inzameling van plastic verpakkingen. Volgens de firma werd in Spanje in 2017 69,7 procent van de plastic verpakkingen hergebruikt en het jaar daarop zelfs 75,8 procent. Volgens Greenpeace lag het aandeel van hergebruik van plastic verpakkingen in 2016 veel lager, namelijk op 25,4 procent. Is Ecoembes wel geïnteresseerd in de inzameling van plastic?vraagt het onafhankelijke en kritische maandblad La Marea zich af.

Ecoembes laat plastic op straat links liggen

Ecoembes beheert de inkomsten van de Punto Verde heffingen en betaalt daarvan gemeenten een bedrag voor de inzameling van de plastic verpakkingen in de gele containers. De Punto Verde (groene punt) op verpakkingen geeft aan dat is betaald voor de inzameling van het plastic ervan. Ecoembes betaalt dus alleen voor verpakkingen in de containers en trekt haar handen af van alle plastic op straat, op het strand of in de natuur. Volgens Greenpeace bespaart de firma hiermee flink op de kosten.

‘Ze praten rotzooi’ 

In het consortium Ecoembes, Ecoembalajes España SA, zijn meer dan 12.000 bedrijven vertegenwoordigd die allemaal verbonden zijn aan de wegwerpverpakkingsindustrie, zoals Coca-Cola en PepsiCo. Het blijkt een consortium dat niet zit te wachten op hergebruik en op vermindering van de productie van plastic.

Changing Markets, een stichting die zich inzet voor duurzamere productie, heeft een rapport opgesteld over hoe de verpakkingsindustrie wereldwijd alle pogingen tegenwerkt om het plasticprobleem aan te pakken. Dit rapport is getiteld: ‘Hablan basura. El manual corporativo de soluciones falsas a la crisis del plástico’ (Ze praten rotzooi. Het ondernemershandboek met foute oplossingen voor de plastic-crisis). In dit rapport staat een heel hoofdstuk over Spanje, een van de grootste plasticverbruikers in Europa. En Changing Markets richt zijn pijlen vooral op Ecoembes.

Statiegeld dwarsbomen

Verschillende autonome regio’s in Spanje hebben geprobeerd een duurzamer inzamelsysteem in te voeren, zoals een statiegeldsysteem, en hebben de hete adem van de Spaanse plasticindustrie in hun nek gevoeld.

Catalonië onderzocht na een succesvolle statiegeldpilot de haalbaarheid en de effecten van invoering ervan in de hele regio. De voordelen waren duidelijk, namelijk veel minder plastic afval en lagere schoonmaakkosten. De dag voor vaststelling van die studie ging een groep vertegenwoordigers van onder andere Ecoembes, Ecovidrio en Freixenet bij de verantwoordelijk minister op gesprek. Ze hielden de publicatie een jaar lang tegen en bleven de invoering van een statiegeldsysteem vertragen door de uitkomsten ervan in twijfel te trekken.

In Navarra verzette Ecoembes zich samen met andere bedrijven tegen een wet voor hergebruik van verpakkingen. De wet werd gewijzigd en de invoering van het verbod op wegwerpverpakkingen uitgesteld tot 2021.

In Valencia zette Ecoembes samen met de bond van toeristische ondernemers (CET-CV) de aanval in tegen daar voorgenomen statiegeldprojecten. De deelregering gaf vervolgens niet alleen het plan op, maar ontsloeg volgens de groene partij Equo na maandenlange druk ook de regiosecretaris voor Milieu en Klimaatverandering Juliá Álvaro.

Communicatie en lobby

‘Ze hebben veel geld en besteden dat vrijwel geheel aan communicatie. Het is moeilijk om het tegen hen op te nemen, omdat ze vrijwel alle media in hun macht hebben’, vertelt afgevaardigde López de Uralde van de linkse partij Unidas Podemos. De begroting van Ecoembes voor 2016 bedroeg bijna 500 miljoen euro. Het consortium presenteert zich als een organisatie die zich inzet voor het milieu.

Volgens het rapport ‘Hablan basura’ financiert Ecoembes het nationale milieucongres in Spanje, de bond van milieujournalisten en zelfs de leerstoel voor milieu aan de technische universiteit in Madrid. De uitkomsten van hun onderzoek naar plastic afval zijn voorspelbaar en volgens milieukundige Alberto Vizcaíno was hun onderzoek naar een statiegeldsysteem zelfs gênant prutswerk.

Hoewel de Spaanse hergebruikwet uit 1997 invoering van een statiegeldsysteem mogelijk maakte, houdt de lobbymacht van Ecoembes al jaren elk initiatief van betekenis op dit vlak tegen.

Dit vind je misschien ook leuk