Spanje stelt huisarrest nog even uit maar herziet over 2 weken

door admin
Spanje stelt huisarrest nog even uit maar herziet over 2 weken

Woensdag zei minister Illá van  Volksgezondheid na de bijeenkomst van de Interterritoriale Raad van Gezondheidszorg dat ’twee of drie weken’ nodig zijn om te zien of de huidige maatregelen het juiste effect hebben. Op basis van de meest actuele cijfers heeft Spanje sinds het begin van de pandemie meer dan 1,2 miljoen positieve Covid-19 gevallen geregistreerd en zijn er 38.118 mensen met Covid-19 overleden. Met bijna een derde van alle bedden op de intensive care van ziekenhuizen bezet door coronapatiënten neemt de druk op ziekenhuizen toe.

De regionale regeringen van Galicië en Murcia hebben woensdag alle bars en restaurants laten sluiten. Een dag eerder deed Castilla y León hetzelfde. In Catalonië en Navarra was de horeca al gesloten sinds vorige week. Ondertussen is het in de regio Cantabrië alleen nog toegestaan buiten op terrassen iets te nuttigen. 

Sommige regio’s – Asturië, Baskenland en Castilla y León – hebben ook opgeroepen tot maatregelen voor huisarrest, hetzij op nationaal niveau, hetzij de mogelijkheid om deze regionaal op te kunnen eggen.

Het aantal besmettingen met het coronavirus begonnen toe te nemen nadat de de-escalatiefase na de vorige lockdown op 21 juni volledig was beëindigd. Deze toename werd toegeschreven aan het snelle herstel van het nachtleven in Spanje, zomervakanties en sociale contacten, evenals het ontbreken van een efficiënt testbeleid en bron- en contactonderzoek. Onenigheid over de maatregelen, met name tussen de deelregering in Madrid en de landelijke overheid, hielpen evenmin.

De nieuwe staat van alarm sinds 25 oktober heeft regionale regeringen voorzien van de juridische instrumenten om bedrijven te sluiten en nachtelijke uitgaansverboden op te leggen. Ze kunnen echter geen maatregelen voor huisarrest opleggen zonder toestemming van de centrale overheid. Die verzet zich tot nu toe tegen deze ‘zwaarste mobiliteitsbeperking’.

De Spaanse regering hoopt in plaats daarvan dat de nieuwe avondklok en andere beperkingen voldoende zullen zijn om de verspreiding van het virus in te dammen.

Dit vind je misschien ook leuk