Krijgt Spanje een vierdaagse werkweek?

door admin
Krijgt Spanje een vierdaagse werkweek?

Diverse afgevaardigden van de politieke partijen Más País en Compromís zien een vierdaagse werkweek wel zitten, zo schreef de Spaanse nieuwssite Europa Press donderdag. De politici hebben zich dan ook aangesloten bij een internationale campagne waarin regeringen van verschillende landen, waaronder nu ook Spanje, worden opgeroepen een vierdaagse werkweek in te voeren.

Meer balans tussen werk en privé en minder CO2-uitstoot

Een werkweek van vier dagen zou volgens leden van deze partijen bijdragen aan een betere balans tussen werk en privé waardoor voornamelijk ouders, maar bijvoorbeeld ook mantelzorgers, beter in staat zijn hun privéleven te combineren met een baan. Onderzoek wijst volgens Más País en Compromís uit dat werknemers in vier dagen tijd productiever zijn dan in vijf dagen en dat er een dag minder per week hoeft te worden gereisd wat de uitstoot van CO2-gassen vermindert.

Gedeeltelijke oplossing voor werkloosheid in Spanje

Volgens de Spaanse partijen kan dit ook voor een deel het probleem van de werkloosheid in Spanje oplossen. In het artikel van begin november was te lezen dat 16,3 procent van de Spaanse beroepsbevolking werkloos is. Aan de andere kant zijn er mensen die een fulltime baan hebben en meer dan eens teveel uren maken. Door een vierdaagse werkweek in te voeren is het mogelijk om meer privétijd te maken voor de werknemer die teveel uren maakt en deze extra uren te geven aan iemand die nu werkloos thuis zit.

Initiatiefnemer uit Spanje

Vanuit Spanje komt een van de initiatieven – genaamd 4Suma – voor een vierdaagse werkweek van de onderneemster María Álvarez. Zij nam dit initiatief midden in de coronacrisis en vindt ‘een verandering ten aanzien van de werkmentaliteit noodzakelijk en ziet het als een kans voor bedrijven om productiever te zijn en meer mensen aan het werk te krijgen’.

De woordvoerder van Más País, Íñigo Errejón, liet weten dit initiatief te hebben voorgesteld in de Tweede Kamer van Spanje. Het voorstel is dat bedrijven die een vierdaagse werkweek stimuleren voor hun werknemers financieel extra worden gesteund door de Spaanse regering.

Dit vind je misschien ook leuk