Spaans parlement geeft groen licht voor creatie specifieke camperplaatsen

door admin
Spaans parlement geeft groen licht voor creatie specifieke camperplaatsen

Woensdag 18 november was een belangrijk moment voor de Spaanse vereniging voor Productie en Handel van kampeerwagens ASEICAR en de kampeersector. In het parlement werd een voorstel goedgekeurd waarmee de aanleg van camperlocaties wordt bevorderd. 

De opzet van het voorstel

Het voorstel werd ingediend door de socialisten om het toenemende gebruik van campers in Spanje te bevorderen en te reguleren. Het voorstel bestaat uit twee hoofdlijnen: Enerzijds zal samen met de gemeenten en autonome gemeenschappen de aanleg van camperlocaties en andere specifieke plaatsen voor kampeerwagens worden bevorderd en gestimuleerd. Gedacht wordt hierbij aan speciale plekken op campings, op parkeerplaatsen in de gemeenten, langs de toegangswegen of op plaatsen in de vrije natuur.

Anderzijds zullen alle aspecten van de regelgeving die verband houden met de mobiliteit van campers worden bestudeerd, om zo de gemeenten te kunnen ondersteunen bij mogelijke normeringen en verordeningen. De socialisten hopen op deze manier te voorkomen dat dit type voertuig wordt gediscrimineerd, zoals nu nog regelmatig het geval is.

De argumentatie van het voorstel

Het gebruik van vervoermiddelen die tevens onderdak bieden heeft de laatste jaren een sterke vlucht genomen in heel Europa en dus ook in Spanje. Vooral in deze coronatijd, waar in alles veiligheid voorop staat, wordt rondtrekken met een camper door velen als de ideale vakantievorm ervaren, omdat zowel sociale afstand als hygiëne zijn gegarandeerd en omdat bepaalde reisbeperkingen of maatregelen voor vervoer over de weg anders zijn dan die gelden voor vlieg- en bootreizen. 

Spanje telt ongeveer 950 officiële camperplaatsen. Dat is een aanzienlijk aantal dat de vraag naar normalisering van dit rondtrekkende toerisme naar boven haalt, evenals de noodzaak van een discussie over een mogelijke inkadering van deze sector door een wettelijke regelgeving.

Toerisme is een van de sectoren die het meeste bijdragen aan de Spaanse economie met 15 procent van het Bruto Nationaal Product en 2,8 miljoen arbeidsplaatsen (WITC. 2019). Daarbij profiteren ook vele andere sectoren meevan het toerisme, zoals diensten van de gemeenten, middenstand, bedrijven en horeca. 

Dit vind je misschien ook leuk