The Times wijst op opvallende waarschuwingsbrief aan Spaanse koning

door admin
The Times wijst op opvallende waarschuwingsbrief aan Spaanse koning

In de brief spreken de ex-legerbazen over de coalitieregering van de ‘sociaalcommunist gesteund door filoetarras [vrienden van de ETA] en separatisten’ en waarschuwen voor de risico’s hiervan voor de ‘nationale samenhang zowel op politiek, economisch en sociaal gebied’.

‘De sociaalcommunistische regering’ van Spanje ‘vormt een bedreiging voor de nationale eenheid en wordt gesteund door groepen die gunsten verlenen aan de terroristen en de onafhankelijkheidsbewegingen’ zo staat verder in de brief die door de voormalige hoge militairen werd ondertekend. 

The Times kopt: ‘De communisten vormen een gevaar, zeggen generaals tegen de Spaanse koning’ en bespreekt de brief in zijn geheel. The Times schrijft dat de brief van de legercommando’s afsluit met ‘garanties van steun en loyaliteit aan de vorst in deze moeilijke tijden voor het vaderland’. 

De ondertekenaars vormen praktisch de helft van de hooggeplaatste militairen die nog in leven zijn en die stammen uit de XXIII Promotie van de Algemene Militaire Academie. Deze kwam in 1964 de academie binnen en bestaat volgens El País momenteel uit militairen ouder dan 70 jaar. Onder de ondertekenaars bevinden zich een luitenant-generaal, twee generaals, vier brigadegeneraals en 66 kolonels.

Eerdere brief van luchtmacht

In het artikel wordt verder bovendien gewezen op een brief aan koning Felipe en aan het Europees Parlement van 39 gepensioneerde hoge officieren van de luchtmacht’ iets meer dan een week geleden. Hierin stelden de bevelhebbers van de luchtmacht de ‘vernietiging van de Spaanse democratie’ aan de kaak. De ondertekenaars stellen zich met hun brief ter beschikking van het Koninklijk Huis om degenen die de monarchie, de rechterlijke macht, de Spaanse taal en de onafhankelijkheid van het kantoor van de procureur-generaal aanvallen, te ‘bestrijden’.

In deze brief aan Felipe VI staat onder meer: ‘We jzijn bezorgd over de verslechterende situatie waarin onze natie, die we hebben gezworen te verdedigen, verkeert en daarom wenden we ons tot Zijne Koninklijke Hoogheid met het grootste respect om onze zorgen te uiten en nogmaals onze totale loyaliteit aan onze Opperste Chef van de strijdkrachten te bevestigen’.

De commandanten wezen op het risico van de pacten en de toenadering van de PSOE-Podemos-regering tot de Baskische nationalistische partij Bildu: ‘We zijn erg teleurgesteld en beledigd door de relaties van de uitvoerende macht en van bepaalde politieke partijen die (….) werden geërfd van terroristische bendes, moordenaars (…); de voortdurende toenadering van de regering tot partijen wiens doel het is om een ​​deel van het grondgebied van ons land af te scheiden, de onmogelijkheid om Spaans te studeren in de regio’s van Spanje, de geboorteplaats van velen van ons, en, in het algemeen, de schending van de huidige Spaanse wetten in die regio’s.’

Dit vind je misschien ook leuk