Spanje verbiedt gedwongen huisuitzetting voor kwetsbare gezinnen

door admin
Spanje verbiedt gedwongen huisuitzetting voor kwetsbare gezinnen

Eerder presenteerde Pablo Iglesias van Podemos al een decreet om een einde te maken aan gedwongen huisuitzettingen van mensen die behoren tot kwetsbare groepen tijdens de noodtoestand in Spanje. Al sinds het aantreden van de partij in de huidige regering heeft deze als voornaamste doel om mensen tegen gedwongen huisuitzettingen te beschermen.

Behoorlijke meningsverschillen over verbod huisuitzetting in Spanje

Op basis van de overeenkomst worden gedwongen uitzettingingen verboden voor alle kwetsbare gezinnen waarvoor geen alternatieve huisvesting is. Tussen diverse partijen zijn de meningsverschillen ovoer dit thema groot. Zo was een punt van discussie wanneer een gezin als ‘kwetsbaar’ kan worden bestempeld. Hulpverleners binnen de autonome regio en de gemeente zullen die kwetsbaarheid moeten aantonen bij de betreffende rechtbank zodra er sprake is van een betalingsachterstand in geval van huur of hypotheek.

Podemos staat er vanaf het begin op dat bij gedwongen uitzettingen altijd sprake moet zijn van een alternatieve woning waar de uitgezette mensen terecht kunnen. Woensdag is overeengekomen dat de autonome regio hiervoor verantwoordelijk wordt. Het alternatief moet bovendien als ‘fatsoenlijk’ kunnen worden aangemerkt. Dit om schrijnende situaties te voorkomen zoals eind oktober toen een gezin met vier kleine kinderen buiten voor hun woning zat met geen enkel idee waar ze die nacht konden slapen.

Steunprogramma voor huurders met weinig financiële middelen

Binnen het zogenaamde steunprogramma voor huurders worden zij beschermd en krijgen zij een alternatief aangeboden als er onvoldoende financiële middelen zijn om de huur te betalen. De overheid kan in dat geval beslissen om de huurder in dezelfde woning of in een andere woning onder te brengen voor een lagere huur. Deze huur mag maximaal 900 euro per maand bedragen gedurende vijf jaar.

Nog geen einde aan dreiging Spaanse energiemaatschappijen

De PSOE wilde het verbieden van gedwongen huisuitzettingen eerst beperken tot de periode van de Staat van Alarm in Spanje, maar het is Podemos gelukt om gedwongen huisuitzettingen van kwetsbare mensen structureel te verbieden. Hoewel er met dit verbod een einde is gekomen aan de gedwongen huisuitzettingen, kampen veel kwetsbare gezinnen in Spanje nog wel met de dreiging van het afgesloten worden van basisvoorzieningen zoals gas, water en licht. Op dit vlak zijn de onderhandelingen nog in volle gang.

Dit vind je misschien ook leuk