El Gordo van 4 miljoen gevallen in Spanje

door admin
El Gordo van 4 miljoen gevallen in Spanje

Vlak voor Kerstmis kijken Spanjaarden, maar ook veel buitenlanders, reikhalzend uit naar de trekking van de grootste loterij ter wereld. Op 22 december zendt de Spaanse televisiezender RTVE de trekking van El Gordo live uit. Een happening die jaarlijks miljoenen kijkers trekt.

El Gordo verdeelt prijzengeld van 2,4 miljard euro

Als vanzelfsprekend wordt de hoogste prijs El Gordo genoemd. Dit jaar een bedrag van 4 miljoen euro. In totaal wordt er 2,4 miljard euro aan prijzengeld weggeven, maar liefst 28 miljoen euro meer dan in 2019. Al sinds augustus konden mensen voor 20 euro per stuk loten kopen. Vanwege de coronacrisis was er voor het eerst in zes jaar tijd sprake van een daling (-11 procent) van het aantal verkochte loten.

Dinsdagochtend om 9.00 uur begon de trekking van El Gordo. Schoolkinderen uit Madrid trokken al zingend de winnende getallen onder toeziend oog van de president en een notaris. Geheel volgens traditie haalden de kinderen de uit de buizen vallende ballen, waarbij het eerste kind het winnende getal zingt en het volgende kind de prijs van het betreffende lotnummer bekendmaakt.

El Gordo verdeelt 2,4 miljard euro aan prijzengeld

Veelal leveren de getrokken getallen 1.000 euro aan prijzengeld op, maar de uitzonderingen winnen een groter geldbedrag. De hoofdprijs bedraagt 4 miljoen euro, de tweede prijs 1,25 miljoen euro en de derde prijs is 500.000 euro. Dan volgen twee prijzen van 200.000 euro, acht prijzen van 60.000 euro en 1.794 prijzen ter waarde van 1.000 euro. Ook loten met nummers die vlakbij de winnende getallen liggen worden beloond met een geldbedrag.

En de winnaar is…

Iets na het middaguur werd het winnende getal bekendgemaakt: 72897. Dat betekent dat El Gordo – de prijs van 4 miljoen euro – is gevallen. De grotere prijzen van de winnende lotnummers zijn gevallen in Huelva, Tarragona, Granada, Madrid, León, Pontevedra, Bizkaje, Santa Cruz de Tenerife, Alicante, Cáceres, Córdoba, Las Palmas, Murcia, Pontevedra, Salamanca, Valencia en Zamora.

Dit vind je misschien ook leuk