Chaos in Spanje en gesloten luchthaven in Madrid door sneeuw

door admin
Chaos in Spanje en gesloten luchthaven in Madrid door sneeuw

Op zaterdagochtend waren nog honderden automobilisten niet uit hun benarde positie bevrijd. Deze chaos werd veroorzaakt door de storm Filomena die flink huishield in de nacht van vrijdag op zaterdag en de regio Madrid als epicentrum had. In de Spaanse hoofdstad werkt het openbaar vervoer niet meer, wordt geen vuilnis meer opgehaald en burgemeester Jose Luis Martínez-Almeida heeft de Madrilenen verzocht vooral hun huizen niet te verlaten. 

Het gaat om de hevigste sneeuwval van de afgelopen veertig tot vijftig jaar die ook surrealistische beelden oplevert zoals een inwoner van Madrid die zich door zijn honden op straat laat voortrekken op een slee, mensen op ski’s op het plein Puerta del Sol of in de Gran Vía en overal worden sneeuwbalgevechten gehouden. 

Van ansichtkaart-waardige plaatjes veranderde de situatie al snel in minder fraaie beelden. Bijvoorbeeld die van vastgelopen automobilisten die gered moeten worden door militairen. En natuurlijk van automobilisten die nog steeds vastzitten. Het slechtste nieuws is dat het gedurende de hele zaterdag naar verwachting nog blijft sneeuwen en het in de nacht opnieuw zal gaan vriezen. 

Vliegveld Barajas gesloten

De grote hoeveelheid sneeuw en kou leidde vrijdagavond 21 uur tot sluiting van de luchthaven in Madrid gezorgd. Naar verwachting blijft Madrid-Bajaras de hele zaterdag gesloten. Dit leverde ook chaos en vertragingen op bij het treinverkeer vanuit Madrid.

Militairen werken nog steeds aan het redden van vastgelopen auto’s en vrachtwagens op de wegen M-40 en M-506. Men vraagt geduld aan de betreffende bestuurders. De nooddienst 112 verzoekt dringend alle Madrilenen thuis te blijven vanwege de ‘zeer kritische’ situatie. Alleen in noodgevallen zouden mensen hun woningen moeten verlaten. 

Code rood

Voor tien andere provincies in de regio’s Madrid, Castilla-La Mancha, regio Valencia, Catalonië en Aragón geldt ook code rood (extreem risico) vanwege het weer. Sinds 2007 – het moment dat het huidige waarschuwingssysteem werd ingevoerd – werd er al geen code rood meer gegeven voor het centrale gedeelte van Spanje wegens sneeuw. Om precies te zijn gaat het om Madrid en de provincies Albacete, Cuenca, Toledo, Guadalajara, Valencia, Castellón, Tarragona, Teruel en Zaragoza. Hier wordt overal zo’n 20 centimeter sneeuw verwacht.

19 andere provincies krijgen code oranje vanwege sneeuw in hoeveelheden van 5 tot 30 centimeter. Het gaat hier om Cáceres, Ávila, Huesca, Valladolid, Burgos, Segovia, Salamanca, Palencia, Soria, Barcelona, Girona, Lleida, La Rioja, Navarra, Zaragoza, Cantabria, Gipuzkoa, Álava, Bizkaia. 

Van 50 provincies geldt er voor 36 een weeralarm wegens sneeuw. Volgens Aemet-woordvoerder Ruben del Campo is de kans 80 procent dat het hele binnenland van Spanje, afgezien van het westen van Andalusië, Extremadura en Galicië te maken krijgt met sneeuw.

Dit vind je misschien ook leuk