Spanje stelt bevoorrading covid-vaccins en voedingsmiddelen veilig

door admin
Spanje stelt bevoorrading covid-vaccins en voedingsmiddelen veilig

Een rampscenario zoals zich dat in 2018 op de tolweg AP-6 voordeed wil de regering coûte que coûte voorkomen. Toen kwamen duizenden mensen met hun auto vast te zitten als gevolg van hevige sneeuwval en moesten na 18 uur in de vrieskou te hebben gezeten door het leger worden bevrijd. Nu wordt er alles aan gedaan om de toegangswegen naar de meest aangedane gebieden begaanbaar te houden en de bevoorrading van voedingsmiddelen, medicijnen en vaccins via vaste routes te laten verlopen. 

Het ministerie van Transport zette afgelopen zaterdag 1.305 sneeuwschuivers en ruim 221 miljoen kilo strooizout in om de wegen begaanbaar te houden in Andalusië, Aragón, Cantabrië, beide Castillas, Catalonië, Valencia, Extremadura, La Rioja, Murcia en Madrid.

Teams van de Guardia Civil en de Protección Civil (Burgerbescherming) zijn met honderden vrachtwagens uitgerust om ervoor te zorgen dat er geen automobilisten urenlang in de kou vast komen te zitten, er geen tekorten in de supermarkten ontstaan, dat de medicijnbevoorrading gegarandeerd blijft en de voortgang van de vaccinatiecampagne niet in het geding komt. 

Bevoorrading vaccins grote prioriteit

Met het oog op de aanhoudende sneeuw in de komende dagen, is de distributie van de covid-vaccins de urgentste prioriteit voor de Spaanse regering. De volledige capaciteit van alle veiligheidsdiensten is volgens minister Grande-Marlaska van Binnenlandse Zaken daarvoor ingezet. De mininster heeft zondag samen met de minisister voor Volksgezondheid een plan opgesteld om het transport, de opslag en de distributie van de nieuwe lading Pfizer-vaccins veilig te stellen. In het begaanbaar houden van de belangrijkste wegen zijn de veiligheidsdiensten inmiddels geslaagd.

1.500 mensen door het leger uit hun auto bevrijd

In de regio Madrid heeft het leger in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdagochtend 1.500 mensen uit hun auto bevrijd nadat zij door de sneeuwval gestrand waren. Regiopresident Isabel Díaz Ayuso noemde dat aantal ‘redelijk’ gezien er 7 miljoen mensen wonen in regio Madrid. De automobilisten kwamen vast te zitten op de A-4 ter hoogte van Aranjuez, op de A-5 in de buurt van Móstoles en op de M-40 bij Tres Cantos. 

De regio’s Madrid en Castilië-La Mancha hebben met het oog op de weersomstandigheden van deze week alle onderwijsactiviteiten (met uitzondering van de universiteiten) op maandag en dinsdag opgeschort. Het ministerie van Territoriaal Beleid en Publieke Werken heeft alle ambtenaren opgedragen om vanuit huis te werken. Dat geldt niet voor de functionarissen die werkzaam zijn bij essentiële openbare diensten.

Dit vind je misschien ook leuk